Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Aan de grenzen van de woestijn Laghouat (FR 1920) (soundwave)

El Hizjra: Arabische poëzie, dans, muziek en film

El Hizjra: Arabische poëzie, dans, muziek en film

Poëzie, dans en muziek bij de projectie van bijzondere beelden (‘found footage’) uit de Eye-collectie. Aan het woord komen drie dichters: de Tunesisch-Nederlandse Lamia Makaddam, de Iraans-Nederlandse Yasmin Namavar en de uit Jemen afkomstige Saba Hamzah. Danser Laila el Bazi danst en Mohamed Ahaddaf speelt ud.

poster Eye Meets Marmoucha: El Hizjra

In de eerste editie van het mini-festival Eye Meets Marmoucha is er speciale aandacht voor poëzie. Marmoucha, een collectief voor muziek en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, heeft veel aandacht voor crossovers tussen de muziek- en andere kunstuitingen en werkt daarin regelmatig samen met El Hizjra, platform voor Arabische literatuur in Nederland. Dit programma werd samen met El Hizjra samengesteld.

In deze voorstelling komen een drietal dichters aan het woord: de Tunesisch-Nederlandse Lamia Makaddam, de Iraans-Nederlandse Yasmin Namavar en de Jemenitisch-Nederlandse Saba Hamzah. Hun gedichten dragen zij voor in het Arabisch of in het Farsi, te horen en te zien is de vertaling in het Nederlands.

De gedichten gaan in dialoog met dans van Laila el Bazi, muziek van Ud-speler Mohamed Ahaddaf en natuurlijk met film: bijzondere beelden (‘found footage’) uit de Eye-collectie: opnamen van Egypte, Libië, Marokko en Tunesië uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw. Het belooft een bijzondere middag te worden.

Programma

  • Lamia Makaddam is een Tunesisch-Nederlandse dichter en vertaler. Makaddam studeerde Arabische taal- en letterkunde aan de universiteit van Sousse. Na haar studie migreerde ze naar Nederland. Ze publiceerde drie dichtbundels in het Arabisch. Haar werk is vertaald in het Nederlands, Engels, Frans en Koerdisch.

  • Saba Hamzah سبأ حمزة is een dichter, onderzoeker, schrijver en docent. zij is auteur van twee poëziebundels. Ze werd geselecteerd voor de International Writing Program 2023 fellowship en is fellow-scholar aan Vassar College in New York. Haar poëzie en schrijven zijn internationaal in verschillende talen gepubliceerd. Ze heeft bijgedragen aan en samengewerkt met vele academische, artistieke en mediaplatforms en publicaties, en is de oprichter van het Jemenitische Vrouwenarchief, een digitaal platform voor kennis die voortkomt uit de ervaringen van vrouwen.

  • Yasmin Namavar is van Iraans-Nederlandse afkomst en schrijft vooral poëzie. Ze publiceerde eerder o.a. in Tirade, De Gids, SampleKanon en de Optimist en ze was finalist bij de El Hizjra literatuurprijs (2022). Yasmin werkt als psychiater.

  • Laila el Bazi, uitvoerend artiest geboren en getogen in Friesland met een Nederlandse moeder en Marokkaanse vader. Ze studeerde af als acteur aan ‘D’drive kunsteducatie’ in Leeuwarden en studeerde Modern Danstheater bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze werkte als acteur voor Tryater, gaf les in hiphop, fysiektheater en improvisatietheater.

  • Mohamed Ahaddaf, een van de kernspelers van Marmoucha Orchestra, is ud-speler, componist en musicus uit Marokko die stevig geworteld is in de Andalusische cultuur. Hij studeerde aan het conservatorium van Tetouan en had les van de grootmeester Mohamed Ramat. Hij was solist van het Andalusisch orkest van Mohamed Lardi Temsamani. Hij is een gerespecteerd musicus die zich naast zijn Andalusische wortels heeft ontwikkeld in de jazz en Arabische muziek.

Details

Productiejaar

2024

Lengte

60 min.

Voertaal

Nederlands, Arabisch

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye Meets Marmoucha

Eye en Marmoucha, een collectief voor muziek en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, slaan de handen ineen. De unieke samenwerking brengt niet alleen bijzondere stille films met live muzikale begeleiding onder de aandacht, maar slaat ook een brug tussen de culturen van Oost en West.

Lees meer
Marmoucha Orchestra (soundwave)
still Aan de grenzen van de woestijn Laghouat (FR 1920) (soundwave)
still Aan de grenzen van de woestijn Laghouat (FR 1920) (soundwave)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op