Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Empire of Light (Sam Mendes, GB/US 2022)

Empire of Light

Bekijk trailer

Sam Mendes / GB, US, 2022 / 115 min.

Als puber ontdekte de Brit Sam Mendes (1965) de magie van film. Toch blijft het in 1981 gesitueerde en door hemzelf in coronatijd geschreven Empire of Light goeddeels vrij van nostalgie. Over het bioscooptheater als schuilkerk voor verdoolde zielen.

poster Empire of Light (Sam Mendes, GB/US 2022)
De Empire is zo'n schitterend art-deco bioscooppaleis dat het zelfs de morsigste Britse badplaats enige allure weet te geven. Het is ook de plek waar buitenbeentjes zich thuis voelen. Zoals de van een inzinking herstellende manager Hilary (Olivia Colman) en de toegewijde operateur Norman (Toby Jones). De komst van een jonge nieuwe werknemer, Stephen (Michael Ward), brengt op meerdere fronten beroering. Allereerst in het hart van Hilary, die eindelijk uit haar schulp durft te kruipen. Maar we schrijven begin jaren 80, een periode van maatschappelijke onrust, die een ideale voedingsbodem vormt voor racistisch skinheadgeweld.

In zijn nieuwe film werkt regisseur en scenarist Sam Mendes op aanzienlijk kleinere schaal dan in zijn beide Bondfilms en voorganger 1917. Een labour of love, met autobiografische elementen – zijn eigen moeder vormde de inspiratie voor het personage Hilary – maar in grootse stijl gefotografeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Roger Deakins.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Sam Mendes

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Empire of Light

Lengte

115 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Empire of Light (Sam Mendes, GB/US 2022)
still Empire of Light (Sam Mendes, GB/US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op