Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Large escape from new york blu ray5

Escape from New York

John Carpenter / US, 1981 / 99 min.

Anno 1997 is New York aan anarchie ten prooi. Pech dat de president van de VS juist daar een noodlanding moet maken. Geruggesteund door de stuwende synthi-score van genrespecialist Carpenter neemt bandiet Snake Plissken de reddingsactie op zich.

Poster escape from new york eye filmmuseum

Het naargeestige toekomstvisioen dat in Escape from New York van de Amerikaanse metropool anno 1997 (!) wordt geschetst, is geen werkelijkheid geworden. Maar in het scenario van regisseur John Carpenter is het er zo gevaarlijk dat de autoriteiten er een muur omheen hebben laten bouwen. Wanneer de president er in zijn Airforce One een noodlanding maakt is er maar één man die een bevrijdingsactie tot een goed einde kan brengen: Snake Plissken.

bandiet met ooglapje

Kurt Russell, met wie Carpenter eerder had samengewerkt voor de tv-film Elvis (1979), is Snake, een bandiet met een ooglapje die schijt heeft aan alles, vooral aan de autoriteiten die hem nu juist keihard nodighebben. Russell is übercool, in zijn oneliners en in de flegmatieke achteloosheid waarmee hij de klus te lijf gaat.

Escape zou uitgroeien tot een van de meest gekopieerde films van de jaren tachtig en kreeg een eigen vervolg in het satirische, wat minder geslaagde Escape from L.A. uit 1996, ook met Russell in de hoofdrol.

oude filmscores

Carpenter, die de laatste jaren volle zalen trekt met live-uitvoeringen van zijn oude filmscores en nieuwer autonoom werk, schreef voor vrijwel al zijn films zelf de muziek. Het repeterende thema van Halloween is misschien wel het meest iconisch gebleken, maar de score van Escape from New York doet er nauwelijks voor onder.

Carpenter schreef de muzikale thema's, die door geluidsontwerper Alan Howarth met synthesizers, keyboards, drumcomputer en gitaren in de verf werden gezet. De samenwerking beviel beide mannen zo goed, dat die nog zeven films lang zou worden voortgezet.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Carpenter

Productiejaar

1981

Productieland(en)

US

Originele titel

Escape from New York

Lengte

99 min.

Taal

English

Onderdeel van

Tales of the Future

Met Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Tales of the Future verhaalt hoe de synthesizer uitgroeide tot onmisbaar instrument in de filmmuziek.

Lees meer
campagnebeeld Eye on Sound: Tales of the Future
Escape from new york still 1 0
Escape from new york 004
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op