Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still eXistenZ (David Cronenberg, US/CA/GB/FR 1999)

eXistenZ

David Cronenberg / US, CA, GB, FR, 1999 / 98 min.

‘Is dit jouw werkelijkheid of de mijne?’ Zo zou je de opzettelijk verwarrende plot van eXistenZ kunnen samenvatten. Cronenbergs verkenning van de virtual-realitywereld kent tal van knap verzonnen verwikkelingen rond een (body)horror-sf-verhaallijn.

poster eXistenZ (David Cronenberg, US/CA/GB/FR 1999)
Play or be played! De briljante gamedesigner Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) heeft een nieuw spel ontwikkeld dat verder gaat dan alle andere bekende games: eXistenZ. Spelers pluggen via een in de ruggenwervel geboord gat in op een organische gamepod en verdwijnen in een virtuele wereld: de grens tussen werkelijkheid en verbeelding raakt uitgewist.

Geller slaat op de vlucht wanneer anti-game-terroristen – ze bestaan, echt! – haar bedreigen. De enige op wie ze nog vertrouwt is haar marketingassistent Ted Pikul (Jude Law). De twee proberen de gamehackers op het spoor te komen door diep af te dalen in de krochten van eXistenZ, met alle hallucinerende sci-fi-thrillergevolgen van dien. (‘That wasn't me. That was my game character.’)

eXistenZ werd bij uitbreng ontvangen als een complex, geslaagd vervolg op Cronenbergs eerdere horrorproducties als The Brood en Videodrome. Lof was er ook voor de overtuigende virtual-realitydecors, waar geen CGI-effect aan te pas was gekomen. Naar verluidt zou Cronenberg zich voor het scenario stevig hebben laten inspireren door Philip K. Dicks sci-fi-roman The Three Stigmata of Palmer Eldritch.

Vertoning bij Cronenbergs nieuwste film Crimes of the Future.

Reguliere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul languageThis movie contains scenes of violence

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1999

Productieland(en)

US, CA, GB, FR

Originele titel

eXistenZ

Lengte

98 min.

Taal

English

Drager

35mm

still eXistenZ (David Cronenberg, US/CA/GB/FR 1999)
still eXistenZ (David Cronenberg, US/CA/GB/FR 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op