Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Stand by office5

EYE's Selected Artist's Moving Image

Nieuw werk van Nederlandse kunstenaars en experimentele filmmakers, recentelijk toegevoegd aan de EYE-collectie. Te zien zijn korte films van onder meer Martha Colburn, Michiel van Bakel en EYE's artist in residence Alexandra Navratil: zowel ‘emerging artists’ als bekende makers.

Thecraft still01

De nieuwe collectiefilms worden door EYE gedistribueerd en zijn ook te zien op internationale festivals. Het programma geeft inzicht in recente ontwikkelingen binnen het veld van de kunstenaarsfilm en korte experimentele film. De meeste filmmakers uit het programma zijn aanwezig voor een Q&A.

Programma

Elastic Recurrence Nederland - 2017 - Johan Rijpma - 2 min.Van alle kanten trekt de zwaartekracht aan de scherven van een bord dat kapot valt. Hoewel het lijkt alsof de expansie oneindig is, suggereren de nieuwe connecties een soort virtuele eenwording.

The CraftKoeweit, Nederland, Libanon - 2018 - Monira Al Qadiri - 16 min.Al Qadiri duikt in haar jeugd in Koeweit en stelt de vraag:"Zweerden mijn ouders samen met buitenaardse wezens?" De werkelijkheid valt geleidelijk als drijfzand uit elkaar, in deze film over paranoia, futuristische architectuur, populaire cultuur, junk food, geopolitiek, oorlog en vrede.

Stand-by Office Nederland, Libanon, Frankrijk - 2017 - Randa Maroufi - 13 min.We maken kennis met een groep mensen in een kantoor, maar niets lijkt op zijn plaats. Terwijl de camera ons door de kamers leidt, verandert onze perceptie van deze ruimte. Wat betekent dit kantoor voor deze groep mensen zonder officiële status?

We're All Here Nederland, Verenigde Staten - 2016 - Beny Wagner - 12 min.Beny Wagner stelt het gevoel van onverklaarbaar verlies en een verlangen naar het onbekende centraal door middel van twee verrassende metaforen: camouflage en aardolie.

Western Wild... or how I found Wanderlust and met Old Shatterhand Verenigde Staten, Nederland - 2018 - Martha Colburn - 9 min.Een rijk geanimeerde documentaire over een filmmaker die een film maakt over de beroemde Duitse schrijver Karl May. Alleen al de hoeveelheid stopmotion-animaties, found footage en interviews die subtiel met elkaar verweven zijn, is voldoende om 'Wanderlust' op te wekken.

Holy Land Nederland - 2017 - Roman Ermolaev - 7 min.Holy Land flirt met de Nederlandse geschiedenis en haar culturele codes, via een vervalsing van het Nederlandse 'landschap' dat is nagebouwd, om de ervaring op te roepen hoe het is om in dit land te wonen.

The Night Side Nederland, Duitsland - 2016 - Alexandra Navratil - 4 min.Na de Duitse hereniging sloot het grote fabriekscomplex van Agfa-Orwo in Wolfen-Bitterfeld zijn deuren en werd het plots een film- en industriemuseum. Een voormalig werknemer werkte 25 jaar lang in de donkere kamer van Agfa-Orwo en kijkt naar haar handen.

Forest Paths (Forget Heidegger) Nederland - 2018 - Michiel van Bakel - 3 minEen verwrongen wandeling door een bos. Geanimeerde stilstaande foto's onthullen beweging en licht op de bospaden die normaal onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Van Bakel maakte een 'scanner-camera' die het menselijke zicht uitbreidt. Wat is het fundamentele verschil tussen wat een robot kan onderscheiden, wat een insect waarneemt of wat de mens ziet?

Details

Western wild1
Elastic recurrencestill1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op