Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Arie Esiri, Chuko Esiri / NG, 2020 / 116 min.

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Ari en Chuko Esiri een kleurrijk portret van de miljoenenstad Lagos, waar sommigen hun chaotische woonplaats willen verlaten en anderen er juist voor kiezen te blijven.

poster Eyimofe (Arie Esiri & Chuko Esiri, NG 2020)
Mofe en Rosa wonen in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos en dromen van een leven in Europa. Elektricien en nachtbeveiliger Mofe heeft het plan opgevat naar Spanje te emigreren. Na een lange nachtdienst treft hij zijn zus Precious in bewusteloze toestand aan. Haar kinderen hebben al het leven gelaten. Koolmonoxidevergiftiging blijkt de boosdoener, veroorzaakt door de krakkemikkige generator die het huisje dat Mofe met zijn zus deelt van stroom voorziet.

Het tweede deel van de film staat in het teken van kapster en serveerster Rosa. Zij wil zich in de toekomst in Italië vestigen, maar eerst moet ze financieel onafhankelijk worden en zich losweken van haar suikeroom Mr. Vincent. Een relatie met de rijke Amerikaan Peter lijkt de uitweg.

Vintage 16mm

Eyimofe, op vintage 16mm celluloid gefilmd, voert langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin. Gaandeweg wordt duidelijk waarom er inwoners van Lagos zijn die hun chaotische woonplaats willen verlaten en waarom sommigen er juist voor kiezen te blijven.

De film is ook een filmische lofzang op het leven in Lagos. Een inkijkje in een bruisende stad – de Esiri’s filmden op 48 locaties – die voortdurend in beweging is, al staat het verkeer er steevast vast. De boodschap: het leven is niet per definitie waardeloos als je niet krijgt waar je zo hartgrondig naar verlangt.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Arie Esiri, Chuko Esiri

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NG

Originele titel

Eyimofe

Lengte

116 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Eyimofe (Arie Esiri & Chuko Esiri, NG 2020)
still Eyimofe (Arie Esiri & Chuko Esiri, NG 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op