Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Gig1

Fading Gigolo

, 2013

De failliete boekhandelaar Murray (Woody Allen) ziet om naar een alternatieve bron van inkomsten en ontfermt zich over de armlastige bloemist Fioaravante (John Turturro). Murray stuurt hem als gigolo de baan op in New Yorks gegoede kringen en deelt de winst. Een 78-jarige Allen, aan wie EYE deze zomer een retrospectief  wijdt, geeft  zijn personage met zichtbaar plezier gestalte. 

Poster 79

“Ik ga in een film spelen die John Turturro regisseert. Het is moeilijk om voor mezelf rollen te vinden; ik wil geen geriatrische rollen, ik wil iets dat grappig is.” Allen staat erom bekend als acteur uiterst kieskeurig te zijn. Het door Turturro geschreven scenario over een boekhandelaar die zich tot gewiekste amateursouteneur ontpopt, kon Allens goedkeuring echter wel wegdragen.

Onder het motto “rare books for rare people” wist boekhandelaar Murray jarenlang z”n winkel open te houden; nu ontfermt hij zich over de sukkelende bloemist Fioravante die hij een carrière als gigolo in het vooruitzicht stelt, mits de revenuen worden gedeeld. Het plan werkt, totdat de likable Fioravante tot over z”n oren verliefd raakt. Murray ziet de makkelijk verdiende zilverlingen verdampen….

Turturro”s sympathieke mix van komedie en erotiek (Sharon Stone is een van Fioravantes cliënten) zet nog een keer Allen in de schijnwerpers in zijn archetypische rol van neurotische, aan zichzelf twijfelende schlemiel die zich met New Yorkse gevatheid en wisecracks toch door het leven weet te slaan.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2013

Originele titel

Fading Gigolo

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Gig3
Fading Gigolo
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op