Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Farewell paradise sonja wyss eye filmmuseum6

Farewell Paradise

Sonja Wyss / CH, BS, NL, 2020 / 96 min.

Het paradijselijke leven van een gezin met vier jonge dochters op de Bahama's wordt wreed verstoord wanneer moeder besluit terug te keren naar Zwitserland. Regisseur Sonja Wyss (Winterstilte) is de jongste van de dochters. Ze reconstrueerde de gebeurtenissen rond het vertrek en alles wat erna gebeurde door middel van gesprekken met haar ouders en zussen. 

Farewell paradise ps 1 jpg sd high

Op mooi getimede archieffoto”s en -filmpjes en verstilde opnamen van plekken na, bestaat de documentaire uit sober gefilmde 'talking heads', wat de perfecte vorm blijkt. Met soms verpletterende eerlijkheid vertellen de ouders waarom ze tot hun voor de kinderen zo ingrijpende daden zijn gekomen.

oprechte gevoelens

De ontwapenende, ontroerende en confronterende getuigenissen, die ook een louterende werking blijken te hebben, stapelen zich op tot een verhaal over onbeantwoorde liefde, ontrouw, veerkracht, verdriet en zusterliefde.

Zo ontvouwt zich een verhaal over de worstelingen van een alleenstaande moeder, de afstandelijke vader, de veroordelende omgeving, het moeizame opgroeien van de meisjes. Een verhaal zonder sentimentaliteit, maar met oprechte gevoelens, zichtbare pijn en goed gedoseerde humor. [IFFR]

voorfilm

Uncles and Aunts (Paul Driessen, NL 1989, 3”)Animatiefilm met familiekiekjes, voorzien van onderschriften die de alledaagse tafereeltjes, met ooms, tantes en aanverwanten becommentariëren. Paul Driessen is een Nederlands-Canadese animator, regisseur en schrijver.

Details

Regisseur

Sonja Wyss

Productiejaar

2020

Productieland(en)

CH, BS, NL

Originele titel

Farewell Paradise

Lengte

96 min.

Taal

Swiss German

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Farewell paradise sonja wyss eye filmmuseum5
Farewell paradise sonja wyss eye filmmuseum3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op