Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Fences (Denzel Washington, US 2016)

Fences

Denzel Washington / CA, US, 2016 / 139 min.

Denzel Washington regisseerde zijn derde film en speelde ook zelf in dit krachtige drama over een ongelukkig Afro-Amerikaans arbeidersgezin in de jaren vijftig. Troy Maxson is een verbitterde vader die nooit heeft kunnen accepteren dat zijn veelbelovende carrière als honkbalspeler in de knop werd gebroken vanwege racisme.

poster Fences (Denzel Washington, US 2016)
Denzel Washington en Viola Davis schitteren in dit huiselijk drama dat zich afspeelt in een zwarte buurt in de jaren 50. Troy Maxson werkt bij een schoonmaakbedrijf in Pittsburgh en droomde ooit van een professionele honkbalcarrière, maar toen de Major Leagues eindelijk zwarte spelers toelieten was Troy al te oud voor de sport.

Washington verfilmde August Wilsons toneelstuk uit 1983 (winnaar Pulitzer Prize, Tony) en dat is goed te zien in de enscenering. Het grootste deel speelt zich af in en rond het huis van de Maxsons, waar de verbittering van Troy doorsijpelt in alle kieren van het dagelijkse gezinsleven. Troy heeft een moeilijke relatie met zijn twee zonen, en zijn wrokkige gedrag brengt ook zijn huwelijk in gevaar. Ook de symbolische kracht van het hek dat Troy op het toneel bouwde in zijn achtertuin, komt terug in de film.

Washington en Davis speelden ook samen in een bekroonde Broadway-revival van het stuk in 2010. Niet alleen Washington is erg goed, ook Davis – gekwetst, trots, vastberaden – is excellent, en won dan ook een Oscar voor Beste Actrice. Verdere Oscarnominaties waren er voor Beste Film, Beste Bewerkte Scenario en voor Denzel Washington als Beste Acteur.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul languageThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

Denzel Washington

Productiejaar

2016

Productieland(en)

CA, US

Originele titel

Fences

Lengte

139 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Fences (Denzel Washington, US 2016)
still Fences (Denzel Washington, US 2016)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op