Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fidelio 51000093 st 7 s high

Fidelio

Gedurfd, subtiel drama over een vrouwelijke machinist aan boord van een groot vrachtschip, speelt met conservatieve opvattingen over het vrouwelijke verlangen in een door mannen gedomineerde werkomgeving. Regisseur Borleteau schildert de complexe vertelling vooral in lichaamstaal, dialogen zijn spaarzaam. Fidelio is nu in EYE´s Parisienzaal in de FilmHallen te zien als Previously Unreleased.

Fidelio 51000093 ps 1 s high 0

Lucie Borleteau daagt de traditionele rolpatronen uit in haar film over een seksueel bevrijde vrouwelijke machinist die zich tussen een wellustige crew begeeft – onder wie de knappe kapitein, met wie ze een romantisch verleden deelt – terwijl haar trouwe partner angstig op haar terugkeer wacht.

Als een zeemeermin lijkt Alice een ander mens te worden op zee. Aan wal bij haar man is Alice een gepassioneerde en attente, bijna meisjesachtige vrouw. Maar als de plicht roept, en Alice de oceaan op gaat, moet ze hard werken om te overleven als enige vrouw aan boord van een enorm vrachtschip genaamd Fidelio – een verwijzing naar “trouw” die door de film heen zit geweven.

Ze neemt haar post in als machinist te midden van de seksueel uitgehongerde mannen, en weert hun hatelijke grapjes en ongepaste aanbiedingen routinematig af. In haar hut vindt ze een openhartig dagboek van haar voorgangster. De emotioneel complexe, gedurfde film zit vol met subtiele signalen. Borleteau bedient zich dan ook meer van lichaamstaal dan van gesproken dialoog, wat beter past in deze gesloten wereld waarin de constante witte ruis van de golven en het lage geluid van de motoren altijd op de achtergrond aanwezig zijn.De film is niet eerder in Nederland uitgebracht en nu te zien in de EYE Parisienzaal van de FilmHallen.

“…zelden zo slim ondersteboven gehaald…openbaring…spannend… (**** NRC Handelsblad)

“…eigenzinnige, verrassend poëtische en beeldschoon gefotografeerde film… (**** De Volkskrant)

“…verfrissend…een interessante filmmaker is opgestaan… (Het Parool)

Details

Fidelio 51000093 st 6 s high
Fidelio 51000093 st 4 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op