Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Film ist a girl a gun film still 3

Film ist. A Girl & a Gun

Gustav Deutsch / AT, 2009 / 93 min.

De Oostenrijkse filmmaker Gustav Deutsch slaagt er telkens weer in om in vergetelheid  geraakte en verstofte filmbeelden tot leven te wekken. Zo ook in FILM IST. a girl & a gun, de derde aflevering van het langlopende project Film ist, waaraan Deutsch al meer dan twintig jaar werkt.

Film ist a girl a gun film still 1

De voorstelling wordt live begeleid door Michel Banabila en Machinefabriek. Vertoning t.g.v. de première van Deutsch” nieuwste project Shirley – Visions of Reality, zijn eerste speelfilm.

'Filmmaker zonder camera' en 'foundfootagejongleur' wordt Deutsch wel genoemd. Als een cinematografisch archeoloog gunt hij het publiek een blik in de filmgeschiedenis, die hij volgens eigen wetten herschikt. Documentaires, slapstick, amateuropnamen, drama, wetenschappelijke films en reclamespots vinden hun plek in Deutsch' remix van de cinema die een zintuiglijke ervaring van film beoogt. Deutsch brengt fragmenten uit oorlogsfilms, pornografie en drama's over de strijd tussen de seksen bijeen. De vorm is die van een “musical in vijf akten”, de rode draad mythologieën over de man-vrouw-verhouding (Sappho, Plato), het effect dat van de vervreemding. Losgeweekt van de originele context blijken de gehermonteerde beelden over een geheel nieuwe aantrekkingskracht te beschikken, zeker met de live begeleiding door avant-musici Michel Banabila en Machinefabriek die een nieuwe, zelfgeschreven score ten gehore brengen.

De CineSonic live screening van FILM IST. a girl & a gun loopt vooruit op een CineSonic-programma rondom het thema found footage in Trouw Amsterdam in de tweede helft van 2014 in samenwerking met EYE en LIMA. Film ist 1 - 6 van Gustav Deutsch en Lyrisch Nitraat van Peter Delpeut en selecties uit de archieven van EYE en LIMA worden voorzien van nieuw gecomponeerde en live uitgevoerde soundtracks door vier prominente internationale en Nederlandse elektronische muziek producenten als Sam Shackleton, Tom Trago & Patrice Bäumel.

De avond komt tot stand i.s.m. CineSonic en is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Goethe-Institut Amsterdam.

Details

Regisseur

Gustav Deutsch

Productiejaar

2009

Productieland(en)

AT

Originele titel

Film ist. A Girl & a Gun

Lengte

93 min.

Drager

35mm

Film ist a girl a gun film still 1 0
Film ist a girl a gun film still 5 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op