Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Filmfabriek Profilti: Drakafilm

Filmfabriek Profilti

Filmfabriek Profilti

Barend de Voogd deed uitputtend onderzoek naar de de geschiedenis van filmfabriek Profilti, de concurrent van Polygoon. Bij de boekpresentatie van De Filmfabriek houdt De Voogd een lezing over het Haagse filmbedrijf waarvan zijn grootvader directeur was. Met archiefopnamen uit de Eye-collectie.

poster Filmfabriek Profilti
Nu de film ruim een eeuw oud is, komen de beginjaren van de cinema steeds meer onder de aandacht van de filmhistorici; filmpublicist Barend de Voogd dook in de weinig bekende geschiedenis van het Haagse film- en familiebedrijf Profilti, dat werd opgericht in 1929. Voertaal van de voorstelling is Nederlands.

In De Filmfabriek, dat in juni verschijnt bij de Walburgpers, vertelt De Voogd het verhaal van Profilti’s beginjaren. Op het hoogtepunt werkten er veertig mensen; de trotse makers van bedrijfsfilms, tekenfilms, reclame en – bovenal – het eerste Nederlandse bioscoopjournaal mét geluid, ‘Nederland in Klank en Beeld’. Aan bod komen de successen en mislukkingen en de hoog oplopende concurrentiestrijd met Polygoon.

Bij de lezing vertoont De Voogd unieke Profilti-films uit de collectie van Eye en Beeld & Geluid. Na afloop signeert hij zijn boek, dat ook verkrijgbaar is in Eye Shop.

Over

Barend de Voogd schreef o.a. voor De Filmkrant, Holland Film Nieuws, Preview en Schokkend Nieuws, waarvan hij jarenlang hoofdredacteur is geweest. Hij schreef ook Tot de laatste akte!, een fraai koffietafelboek over particuliere verzamelaars van 35mm-film, dat in 2018 genomineerd werd voor de Louis Hartlooper Prijs voor beste filmpublicatie.

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

98 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Filmfabriek Profilti: De studio van Profilti
Filmfabriek Profilti
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op