Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Flat earth 1

Flat Earth

Monique Verhoeckx / NL, 2014 / 83 min.

Vader en zoon, Senior en Junior, proberen in Flat Earth grip te krijgen op hun oorlogstrauma door de werkelijkheid te ontkennen. Senior, gespeeld door Joris Smit, is geïnspireerd op de opa van de filmmaakster. Hij was krijgsgevangene in de Japanse werkkampen aan de Thailand-Birma Spoorlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele jaren later is hij aan de gevolgen overleden. Vertoning in het programma Shell Shock.

Flat earth poster

In deze persoonlijke film leeft de jonge veteraan Senior voort in een surrealistische controleruimte. Op zijn bewakingsmonitoren observeert hij zijn inmiddels bejaarde Indische zoon Junior en kijkt hij terug in de tijd. Als de beelden uit zijn oorlogsverleden zich ongewild aan hem opdringen, komt Senior terecht in het Thailand van nu terwijl hij de oorlog herbeleeft. In relatie tot zijn zoon ontwikkelen zich tegenstrijdige en hevige emoties. Langzaam maar zeker ontsluit zich de verborgen geschiedenis.

ongezien en ongezegd

Monique Verhoeckx dook in de verborgen wereld van het post-traumatisch stresssyndroom, de wereld van haar familie. In het leven van haar opa en vader, beide oorlogsgetroffenen, zijn fictie en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het verleden is altijd aanwezig in het heden. De echo van onuitgesproken oorlogservaringen weerklinkt in stilzwijgen, woede en angst. Haar eigen observaties, archiefmateriaal, associatieve beelden en visuele effecten vullen de hiaten van wat ongezien en ongezegd is voor de buitenwereld. Op deze manier onderzocht ze de complexe relatie tussen een vader en zijn zoon, in een poging zich uit te spreken als de volgende generatie.

Met Q&A met filmmaker Monique Verhoeckx

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Monique Verhoeckx

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL

Originele titel

Flat Earth

Lengte

83 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op