Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Herbes flottantes 03

Restored & Unseen: Floating Weeds

Yasujiro Ozu / JP, 1959 / 119 min.

Ozu’s remake van zijn stille klassieker A Story of Floating Weeds uit 1934, over een oudere acteur die met zijn gezelschap terugkeert naar een kleine stad waar hij wordt herenigd met zijn voormalige geliefde en onwettige zoon. Nieuwe 4K-restauratie. Ivo Smits, hoogleraar letteren en culturen van Japan (Universiteit Leiden), houdt 23 december een inleiding. 

Floating weeds poster

Ozu”s remake in kleur van zijn eigen film speelt zich ditmaal af ergens aan zee, geschoten in kleur door de beroemde cameraman Kazuo Miyagawa (Rashomon, Ugetsu monogatari).

Ozu behield de details van zijn elegante en eenvoudige plot, waarin een oudere acteur met zijn gezelschap terugkeert naar een kleine stad waar hij wordt herenigd met zijn voormalige geliefde en onwettige zoon. Zijn huidige minnares is woedend als ze dit te horen krijgt, met tragische gevolgen.

stilistisch hoogtepunt

Floating Weeds biedt een bijzondere blik op de groei van een van de grootste regisseurs aller tijden. Met A Story of Floating Weeds staat Ozu nog midden in de ontwikkeling van zijn geheel eigen wijze van filmen; met Floating Weeds bevindt hij zich op zijn stilistische hoogtepunt.

De regisseur vangt de vreugde en het verdriet in het dagelijks leven, ongeacht de tijd waarin het zich afspeelt. De Amerikaanse filmkenner Michael Atkinson vond dat Ozu “ons steeds opnieuw doet beseffen waarvoor films zijn bedoeld”.

iets nieuws

Ozu verruilde voor deze film zijn vaste studio Shochiku, die veel huiselijk drama's maakte, voor de studio Daiei. De huisstijl van Daiei bestond uit heldere beelden en het beoogde publiek bestond uit jonge mensen die op zoek waren naar iets nieuws.

De 4K-restauratie is verzorgd door Kadokawa Corporation.

Details

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1959

Productieland(en)

JP

Originele titel

Floating Weeds

Lengte

119 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Herbes flottantes 02
Herbes flottantes 04
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op