Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Forbidden planet 1

Forbidden Planet

Fred Wilcox / US, 1956 / 98 min.

In de jaren vijftig was het jaartal 2200 A.D. ver weg – ver genoeg in ieder geval om futuristische fantasieën over ruimtevaart, mensvriendelijke robots en zéér mensonvriendelijke monsters op los te laten. Forbidden Planet geldt als pareltje in het sf-genre, vanwege de aandacht voor decors, kostuums en props en het optreden van Robby the Robot, de rechterhand van de grote ruimtegeleerde Dr. Morbius.

Poster forbidden planet1

Ze hadden het nog zo gezegd: kom niet naar ons toe. Maar niets kan commandant John Adams (Leslie Nielsen!) en zijn crew ervan weerhouden uit te zoeken wat er toch gebeurd is met de bemanning van het ruimteschip dat twintig jaar eerder – we schrijven het jaar 2180 - vertrok naar de “verboden planeet” Altair-4.

roze zand

Dr. Morbius en zijn dochter Altaira blijken de enige overlevenden van de missie van toen, de rest van de crew is in handen gevallen van een onzichtbaar monster dat zijn zuurstofloos territorium – een met roze zand bedekte planeet, met twee manen en een groene horizon – hardhandig verdedigt.

Had Adams maar naar Morbius geluisterd… Nu dreigt ook hij ten prooi te vallen aan duistere buitenaardse krachten. Zelfs de ingenieuze Robby the Robot, mensenvriend par excellence die 88 talen spreekt en multi-inzetbaar is, kan de commandant niet beschermen; welk geheim bewaakt Dr. Morbius?

baanbrekend

Forbidden Planet gold destijds als technologisch baanbrekend; Robby the Robot was de blikvanger en was ook nog te zien in afleveringen van de tv-serie Mork and Mindy (1978-1982) en de avonturenfilm The Invisible Boy (1957).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Fred Wilcox

Productiejaar

1956

Productieland(en)

US

Originele titel

Forbidden Planet

Lengte

98 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Forbidden planet 2
Forbidden planet 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op