Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Bruno Dumont / FR, DE, BE, 2021 / 134 min.

Bruno Dumont maakte een meeslepende satire met een verontrustende boodschap. In het postmoderne, digitale tijdperk vervormen de media de werkelijkheid voor commercieel gewin. Sterreporter en nieuwspresentator France (Léa Seydoux) zet het nieuws zonder scrupules in scène. 

poster France (Bruno Dumont, FR/DE/BE 2021)
Hoe waarheidsgetrouw zijn de media? Voor France de Meurs, nieuwlezeres en sterreporter van Frankrijks belangrijkste nieuwszender, is de waarheid simpelweg dat wat de kijker voor waar aanneemt. Dat zelfs haar meest gevoelige reportages in scène zijn gezet, lijkt haar niet meer dan logisch. Een goed verhaal is niet altijd een waar verhaal.

France is Bruno Dumonts bijtende satire op de honger naar beelden, verhalen en emoties van de media en de socials. In de postmoderne wereld zijn de feiten vrij en is manipulatie alles. Dat geldt zeker voor France, die de wereld waarneemt vanuit de tv-studio of als reporter voor de camera. Pas na een ernstig verkeersongeluk begint ze te voelen dat er een echte wereld is met echte mensen en echte pijn.

Schizofrenie

Bij de première van France (Gouden Palm-competitie Cannes) uitte regisseur Bruno Dumont (Jeanne d’Arc, Camille Claudel) zijn zorgen over wat hij de parallelelle werkelijkheid van de media noemt.

De voortdurende bewerking van beelden in allerlei frames en verhalen gericht op specifieke doelgroepen met ieder hun eigen kijk op ‘de werkelijkheid’ maakt het onmogelijk te beoordelen wat waar en onwaar is. “De scheidslijnen tussen realiteit en fictie zijn verpulverd, met als gevolg een schizofrenie die symptomatisch is voor de gedigitaliseerde wereld van nu.”

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Bruno Dumont

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR, DE, BE

Originele titel

France

Lengte

134 min.

Taal

French, German, English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still France (Bruno Dumont, FR/DE/BE 2021)
still France (Bruno Dumont, FR/DE/BE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op