Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Frank eva 1973 pim de la parra 9

Frank & Eva

Pim de la Parra / NL, 1973 / 96 min.

De la Parra's derde speelfilm geeft een treffend tijdsbeeld van de verschuivende huwelijksmoraal in de vroege jaren zeventig, voor het eerst werd de term LAT-relatie gemunt. Frank en Eva kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar leven. Frank gaat naar bed met iedere vrouw die hij kan krijgen. Eva zoekt ondertussen meer vastigheid en wil juist een gezin beginnen. Met inleiding van Pim de la Parra.

Poster frank en eva eye filmmuseum

Frank & Eva werd door de filmkeuring in eerste instantie beoordeeld als 'in strijd met de huidige in Nederland geldende opvattingen van goede zeden'. Pas na herkeuring werd de film - over de relatieproblemen van Frank (Hugo Metsers) en Eva (Willeke van Ammelrooy) - in roulatie gebracht. Scenarioschrijvers De la Parra en Charles Gormley verrijkten de Nederlandse taal met de term 'LAT-relatie': Living Apart Together.

hoe meer, hoe lekkerder

Frank is een jongen die niet gehinderd wordt door enige morele reserves. Zijn lijfspreuk luidt 'Hoe meer, hoe lekkerder' en dit brengt hij in de praktijk door met zoveel mogelijk vrouwen vreemd te gaan. Zijn vriendin Eva is al vaak de wanhoop nabij geweest, maar kan hem toch niet in de steek laten. Ze heeft een affaire met Franks beste vriend, maar zet haar ontrouw toch niet door.

debuut Sylvia Kristel

Naast vaste $corpio-acteurs als Hugo Metsers en Helmert Woudenberg is Sylvia Kristel in haar eerste rol te zien in Frank & Eva. La Kristel had zich bij De la Parra gemeld voor een rol met de onsterfelijke woorden "Waarom ontdek je mij niet? Ik ben de beste!"

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pim de la Parra

Productiejaar

1973

Productieland(en)

NL

Originele titel

Frank & Eva

Lengte

96 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Parra Odyssee

Pim de la Parra richtte met brother in arms Wim Verstappen de geruchtmakende productiemaatschappij $corpio op, tekende voor de eerste grote Surinaamse speelfilm Wan Pipel en kreeg cultstatus als minimal movie­pionier.

Lees meer
campaign image Parra Odyssee
Frank eva 1973 pim de la parra 1
Frank eva 1973 pim de la parra 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op