Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye Bar Restaurant EBR horeca © Mark Hadden

Free Heri Heri + Filmprogramma

Iedereen is uitgenodigd om een gratis Surinaamse heri heri-maaltijd te eten en zo samen de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 te herdenken en te vieren. Met gratis filmprogramma en livemuziek.

Free heri heri poster
In Eye bar-restaurant kun je tijdens Free Heri Heri tussen 18.00 en 19.00 plaatsnemen aan lange tafels, waar je met elkaar in gesprek kunt gaan tijdens een gratis maaltijd. Na het diner kijken we in Cinema 3 naar een gratis filmprogramma in samenwerking met Da Bounce Urban Filmfestival. Er is plaats voor 120 mensen, dus wacht niet te lang met reserveren. Helaas zijn de voorstelling en diner uitverkocht.

Programma

CHIBUDIKE geeft een muzikale, theatrale spoken-word-performance, bestaande uit spoken-word-performer Achi Chioma en percussionist Egoibudike Emechete, op archiefbeelden uit Suriname uit de Eye-collectie.

Verder bekijken we een filmfragment uit Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd (2011). De broer van Edgar Cairo en onder andere columniste Ellin Robles komen aan het woord en kijken vanuit verschillende perspectieven terug op het werk van Edgar Cairo. Ook zien we een nieuwe generatie poëten die aan de slag gaan met eerder gemaakt werk van Cairo.

Daarna is er een vertoning van een aflevering van Sranan Folktales (2016) van Loëlle Monsanto en Waka nanga mi (2023) van Evani Gilds, met Q&A en panelgesprek met beide regisseurs en het publiek. Loëlle en Evani verwerken allebei hun Surinaamse roots in hun werk. Waarom is het zo belangrijk dat een nieuwe generatie makers opstaat en de geschiedenis niet vergeet? Hoe verwerken zij die thema’s in hun werk? En wat hopen zij voor de toekomst? Host van de avond is Audilla Voorn.

We sluiten het programma om 21.00 af met een borrel.

Let op: Eye is geen uitgiftepunt van Free Heri Heri, je kunt geen maaltijd afhalen.

Free Heri Heri

Free Heri Heri is geproduceerd door KIP Republic. In 2020 introduceerden zij Free Heri Heri For All. Een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een heri heri-maaltijd te eten en zo gezamenlijk de afschaffing van de slavernij te vieren. De heri heri betekent helen. Het gerecht bestaat uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute kabeljauw en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat mensen verbindt met voorouders en dus verbindt met de geschiedenis.

Details

Waka nanga mi 2023 van Evani Gild 1
SRANAN FOLKTALES 1

In samenwerking met

logo Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op