Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Freek de Jonge

Freek de Jonge 80 jaar: Het kistje

Freek de Jonge 80 jaar: Het kistje

Freek de Jonge wordt vandaag 80 jaar en dat vieren we met de feestelijke première van de animatiefilm Het kistje, in aanwezigheid van Freek en Hella de Jonge, plus fragmenten en korte films uit de Eye-collectie, uitgekozen door de jarige.

poster Freek de Jonge 80 jaar: Het kistje

Programma:

Programma

 • Fragmenten en korte films uit de Eye-collectie

  Uitgekozen door Freek de Jonge

 • Die ene (Silvester Zwaneveld, NL 2022)

  Een animatiefilm van Silvester Zwaneveld op basis van het verhaal De spin uit de mythe (1983) uit de theatervoorstelling De Mythe van Freek de Jonge uit 1983. De korte film over een spin die zijn gezin sticht in een stofzuigerzak won prijzen in onder andere Florence, Milaan en Parijs. De Jonge heeft de animatiefilm zelf ingesproken.

 • Het kistje (Silvester Zwaneveld, NL 2024)

  Een animatiefilm gebaseerd op het verhaal waarmee Freek de Jonge in 1982 zijn eerste Oudejaarsconference besloot. De film gaat over de jongen Prana die van de oude houtsnijder Knoert een kistje krijgt dat een geheim bevat. De sleutel wil Prana niet, want hij wil het geheim laten. Zolang hij niet weet wat erin zit, kan hij fantaseren over de inhoud en mediteren over het leven. Maar iedereen in zijn omgeving wil hem zijn geheim ontfutselen; de bakker, zijn buurmeisje Rasa, de pastoor en ten slotte zelfs de koning.

  Prana blijft hardnekkig weigeren. Als het land in crisis verkeert zou de inhoud van het kistje wel eens de oplossing van de problemen kunnen bieden. Het leger omsingelt zijn huis en de commandant opent het kistje. Dat blijkt leeg. Wat kortgeleden nog alles was voor Prana, is nu niets meer.

  Alles is niets, concludeert hij, dat is het geheim. Prana trouwt Rasa en na een jaar krijgen ze een zoon Naprana. Als deze 10 wordt mag hij in het kistje kijken. Zijn ouders willen niets voor hun zoon geheim houden. Op de bodem ligt een briefje met een gedicht dat Prana er bij de geboorte van zijn zoon in gelegd had.

  Alles is gedaan.
  Niets helpt.
  Doe niets.
  Overal komt narigheid van.
  Nergens is vrede.
  Wees nergens.
  Iedereen is ontevreden.
  Niemand is gelukkig.

Details

Productiejaar

2024

Lengte

75 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op