Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Front1

Front, The

Martin Ritt / US, 1976

In Martin Ritts beroemd geworden vertelling over Hollywood ten tijde van McCarthy’s communistenjacht, speelt Woody Allen een belangrijke bijrol. Hij leent zijn naam aan op de zwarte lijst geplaatste scriptschrijvers en raakt bekend als gevierd scenarist. The Front – nu te zien in het aan Woody Allen gewijde zomerprogramma – toont Allens acteurskwaliteiten in een tragikomische, politieke setting.

Poster 97

Iedereen vreesde de Republikeinse senator Joe McCarthy die begin jaren vijftig de aanval opende op vermeende communisten die de waarden van “God”s Own Country” zouden ondermijnen; tal van schrijvers, kunstenaars en wetenschappers belandden op de beruchte zwarte lijst. Zo ook scenarioschrijver Alfred Miller, die vriend Howard Prince (Allen) vraagt zijn naam te lenen met als gevolg dat de schlemielige bookmaker onverwacht tot gevierd Hollywoodvakman uitgroeit.

Tot de cast behoorden voormalige slachtoffers van McCarthy”s schrikbewind, onder wie de komiek Zero Mostel en (tv)-acteur Herschel Bernardi. Ook regisseur Ritt en scenarist Walter Bernstein – die een bitter-komische draai aan het tragische verleden gaf – werd destijds het werken onmogelijk gemaakt.

Allen zag Bernsteins script als een weergave van zijn politieke stellingname. “Ik haatte McCarthy en zijn zwarte lijst.” Pas in 1991 zou hij weer als niet-schrijvend en niet-regisserend acteur te zien zijn, in Paul Mazursky”s komedie Scenes from a Mall.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Martin Ritt

Productiejaar

1976

Productieland(en)

US

Originele titel

Front, The

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op