Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Georgestills 1

George - The Story of George Maciunas and Fluxus

Jeffrey Perkins / US, 2018 / 120 min.

Bijzondere documentaire over de voorman van de Fluxus-beweging, George Maciunas. De in Litouwen geboren vormgever en kunstenaar zag de officiële museum- en galeriekunst als doods artefact en pleitte voor vrolijke events, acties en ingrepen die het dagelijks leven tot kunst maakten en andersom. Interviews met o.a. Yoko Ono en Nam June Paik. Regisseur Jeffrey Perkins en assistant-director Liz Dautzenberg geven na afloop een Fluxus Ping-Pong Demonstratie op de trappen van Eye.

Poster george thestoryofgeorgemaciunasandfluxus copy

George Maciunas (1931-1978) maakte naam in de Verenigde Staten als oprichter van de radicale, avant-gardistische Fluxusgroep.

De film volgt het pad van een eigenzinnige, erudiete iconoclast die in de jaren zestig en zeventig een internationaal netwerk van kunstenaars, filmers, musici en dichters bij elkaar bracht. Onder hen bekende namen als Nam June Paik, Yoko Ono, Joseph Beuys, Henry Flynt en Wim T. Schippers. Met hun provocatieve performances, readymades, events, concerten en drukwerk lieten Fluxuskunstenaars de grens tussen kunst en leven vervagen.

compromisloos

In alles wat hij deed, bleek Maciunas een compromisloze visionair die, met veel gevoel voor humor, creativiteit tot kompas van het menselijk bestaan wilde maken. De propagandist van de DIY-gedachte stond aan de wieg van kunstenaarscollectieven in het New Yorkse SoHo. Ook deed hij een poging een utopische samenleving op een verlaten eiland in het Caribisch gebied te stichten.

kwikzilveren persoonlijkheid

Dit filmische portret is een kaleidoscopisch, vaak tegenstrijdig en onthullend portret van Maciunas” moedige, maar ook tragische leven.

Regisseur Perkins sprak ruim dertig van Maciunas” Fluxus-vrienden, onder wie Yoko Ono, Jonas Mekas en Nam June Paik. De film schetst Maciunas als een kwikzilveren persoonlijkheid en onderzoekt zijn nalatenschap: hoe kunnen we een betekenisvol, kunstzinnig leven leiden?

Vooraf twee re-enactments van Fluxusperformances door Jeffrey Perkins en Weronika Trojańska.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jeffrey Perkins

Productiejaar

2018

Productieland(en)

US

Originele titel

George - The Story of George Maciunas and Fluxus

Lengte

120 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Georgestills 8
Picturejeffreyperkins
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op