Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Golem 4

Golem : wie er in die Welt kam, Der

Carl Boese, Paul Wegener / DEUZE, 1920

Der Golem is met Das Kabinett des Dr. Caligari en Metropolis een van de klassiekers van de expressionistische cinema en een staalkaart van wat de UFA-studio’s in Berlijn in hun mars hadden op het gebied van decor, animatie, licht en cameratechniek. Cinema Concert-voorstelling met live begeleiding door de Russische pianiste Olga Pashenko. 

Wieindemweldkam

Praag in de zestiende eeuw: de inwoners van het getto lijden hevig onder het antisemitische regime van koning Rudolf II. Rabbi Yehudah ben Bezalel Levai wil zijn geloofsgenoten beschermen en slaagt erin uit een massief stuk klei een golem te creëren, een oersterke superheld. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster: als de grote vernietiger waart hij rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper. Regisseur Paul Wegener – later een gevierd acteur/regisseur onder het naziregime – speelt zelf de golem.

Begeleiding door de Russische pianiste Olga Pashenko, die afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en een grote liefde heeft voor de film. De partituur is samengesteld uit bekende stukken van Liszt, Grieg en Mendelssohn.

Details

Regisseur

Carl Boese, Paul Wegener

Productiejaar

1920

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Golem : wie er in die Welt kam, Der

0

Drager

35mm

Golem wie er in die welt kam 1
Golem 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op