Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Good manners eye filmmuseum01

Good Manners

Marco Dutra, Juliana Rojas / BR, FR, DE, 2017 / 135 min.

Deze winnaar van de Zilveren Luipaard in Locarno houdt de spanning er goed in door allerlei raadsels rondom een zwangere vrouw en haar nanny rond te strooien. Wat betekenen al die stukken vlees in de koelkast?

Poster good manners eye filmmuseum

De jonge, bloedmooie Ana is ongehuwd zwanger en verstoten door haar rijke familie. Ze neemt de eenzame verpleegster Clara in dienst als nanny en huishoudelijke hulp. Tussen de twee vrouwen ontstaat een hechte band, die uitmondt in een passievolle liefdesrelatie ondanks het verschil in huidskleur, afkomst en karakter. Beiden dragen bovendien een geheim met zich mee in de kille moderne stad.

slaapwandelingen

Na een noodlottige bevalling staat Clara er alleen voor, met Ana's bijzondere baby. Ze beschermt het schattige jongetje zo goed en kwaad als ze kan tegen zijn lot, maar hoe ouder de jongen wordt, hoe vreemder zijn gedrag. Geleidelijk komt nanny Clara erachter dat er iets vreemds aan de hand is met Ana en haar baby. Wat betekenen al die stukken vlees in de koelkast en die nachtelijke slaapwandelingen bij volle maan?

ongelijkheid

De gestileerde decors, de betoverende belichting en de muzikale intermezzo”s maken van Good Manners de liefste “horrorfilm” die je waarschijnlijk ooit zag. De filmmakers geven ook verhuld commentaar op de grote ongelijkheid in de Braziliaanse klassenmaatschappij.

over de makers

Juliana Rojas (1981) en Marco Dutra (1980) maken sinds hun studietijd samen korte films. Twee daarvan waren te zien op het filmfestival van Cannes. Juliana en Marco maken ook deel uit van het collectief Filmes do Caixote in São Paulo. In 2011 beleefde hun debuut Hard Labor zijn wereldpremière in Cannes in de sectie Un Certain Regard. Hun vierde speelfilm Good Manners (2017) ging in wereldpremière in Locarno en won het prestigieuze Zilveren Luipaard.

Details

Regisseur

Marco Dutra, Juliana Rojas

Productiejaar

2017

Productieland(en)

BR, FR, DE

Originele titel

As Boas Maneiras

Lengte

135 min.

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Good manners eye filmmuseum02
Good manners eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op