Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Goodbye CP 1

Goodbye CP

Kazuo Hara / JP, 1972 / 85 min.

Radicaal, onverbloemd portret van mensen met een bewegingsstoornis door cerebrale parese. Openhartig vertellen ze over hun ervaringen als buitenstaander, en dat zij graag vrij willen leven. De 16mm-camera van Kazuo Hara draait onverschrokken door.

poster IDFA 2023

Het Japanse publiek was destijds geschokt door Kazuo Hara’s eerste documentaire uit 1972, een radicaal, onverbloemd portret van een groep mensen met hersenverlamming, of cerebrale parese (CP). Ze spreken zeer openhartig over wat het betekent om een buitenstaander te zijn in rauwe, confronterende interviews, die diepe indruk maken. Op handen en voeten wagen ze zich in het drukke verkeer en vertrouwen ze ons hun seksuele ervaringen toe. De onsentimentele zwart-witfilm, geheel vanaf de schouder gedraaid, is een samenwerking met de Green Lawn Movement, een groep activistische mensen met hersenverlamming die het bewustzijn rondom CP wil vergroten.

Soms lopen de emoties hoog op: Hara laat de 16mm-camera brutaal doorlopen als een echtpaar in huwelijkscrisis wil dat hij stopt met filmen, omdat hij te dicht bij hun gezinsleven komt. Exploitatie ligt op de loer, maar door de betrokkenen actief te laten deelnemen aan het maken van de film, geeft Hara hen de menselijkheid en keuzevrijheid terug die hen lange tijd zijn ontzegd. Terwijl een zwerm mensen op straat vol medelijden langs hem heen loopt, zegt Yokota dan ook: “Wij willen vrij leven, als mensen.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kazuo Hara

Productiejaar

1972

Productieland(en)

JP

Originele titel

Sayonara CP

Lengte

85 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Goodbye CP 2
IDFA 2023 Goodbye CP 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op