Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Image 5246229

Happy End

Frans Weisz / NL, 2009 / 90 min.

Een joodse familie verzamelt zich rond het ziekbed van tachtiger Simon (Rijk de Gooyer). In het derde deel van Frans Weisz' veelgeroemde trilogie leidt de generatieclash tot de onthulling van pijnlijke geheimen.

55510

Happy End is het laatste deel van Weisz' trilogie over een joodse familie bij wie in de loop der jaren vele oude wonden zijn opengehaald. Wie alle delen ziet gaat zich ook een beetje onderdeel voelen van deze familie, die weerspiegelt hoe de Tweede Wereldoorlog nog altijd doorwerkt op de volgende generaties. In Leedvermaak (1989) zorgt het zwijgen over kamp- en onderduikervaringen voor een verstikkende sfeer vol wanhoopshumor. In Qui vive (2001) ligt de nadruk op de tweedegeneratieproblematiek.

Het laatste deel Happy End richt het vizier op de jongste generatie: kunnen zij zich verlossen van de verwoestende invloed van de oorlog of reikt diens schaduw ver? ''Bij ons gaat nooit iets voorbij'', zegt vijftiger Nico (Pierre Bokma) treffend. Ditmaal verzamelt de ruziënde familie zich rond het ziekbed van tachtiger Simon (Rijk de Gooyer). Veel oud zeer wordt opgerakeld en pijnlijke geheimen onthuld. ''Jullie zijn allemaal schijnheilige zakken'', weet een van de jongeren haar familie aardig goed te typeren.

Ook te zien op 18 februari zijn Leedvermaak (1989) en Qui vive (2001), met steeds dezelfde cast (Pierre Bokma, Annet Nieuwenhuijzen, Kitty Courbois, Rijk de Gooyer, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate, Sigrid Koetse).

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz” nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

2009

Productieland(en)

NL

Originele titel

Happy End

Lengte

90 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Frans Weisz

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk, naar de sprankelende roman van Remco Campert, ruimt Eye de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar. Bij veel voorstellingen is Frans Weisz samen met acteurs en crew aanwezig.

Lees meer
campagnebeeld Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk (still Het gangstermeisje)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op