Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Hard3 0

Hard to Be a God

Aleksei German / RU, 2013 / 177 min.

Russische sciencefictionfilm, postuum voltooid na de dood van regisseur German. Het onstuimige, rijke epos speelt zich af op een andere planeet die lijkt op de Middeleeuwen. Een vuile wereld vol geweld en grofheid, bedoeld als metafoor voor onze eigen tijd. Met indrukwekkend camerawerk.

Hardtobeagod 70x100affiche deflo

Toen Aleksej German in februari 2013 stierf, liet hij een bijna voltooid magnum opus achter. Met hulp van zoon Aleksej German jr en vrouw en medewerker Svetlana Karmalita werd de film voltooid. German begon al in de jaren 60 aan het project, maar begon pas met de opnames in 2000. Hij baseerde zich op een sciencefictionroman van de gebroeders Stroegatski, dezelfde schrijvers wiens werk als basis diende voor Andrei Tarkovski's Stalker (een van Germans favoriete films) en Alexander Sokoerovs Days of Eclipse.

Hard to Be a God speelt zich af op de planeet Arkanar, een wereld die erg op het Europa in de Middeleeuwen lijkt, die bezocht wordt door een groep wetenschappers van de Aarde. Don Rumata is een van de onderzoekers die de bevolking bestudeert, terwijl er een oorlog gaande is tussen de zwarten en de grijzen. Maar dit is geen film om de verhaallijn te ontcijferen, maar eerder een rijke beeldenstroom vol details van dit vuige universum waar brutaliteit en lelijkheid de overhand hebben – een metafoor voor ons eigen tijdperk. Het indrukwekkende camerawerk is beïnvloed door Sokoerov en de schilderijen van Jeroen Bosch, Brueghel en andere schilders van het groteske. Ook German toont ons een vulgaire wereld zonder redding of verlossende hoop op een aardse renaissance.Engels i.p.v. Nederlandse ondertitels bij de voorstelling van 31 augustus.

“…prikkelend, ontgoochelend, en droef-poëtisch… (***** De Filmkrant)

“Schitterend...een film zoals ze maar één keer in de twintig, dertig jaar gemaakt worden ... uitzonderlijk ... uniek ...ontzagwekkende film... (***** Trouw)

“ Een kijkervaring die je niet licht vergeet...fraai gefilmd... (**** NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Aleksei German

Productiejaar

2013

Productieland(en)

RU

Originele titel

Trydno byt bogom

Lengte

177 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Hard2
Hard4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op