Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Phoca thumb l h1f1 akt1 2k master 00091965

Heimat - Die Mitte der Welt

Edgar Reitz / DE, 1984 / 93 min.

Meesterlijke en intieme familiekroniek – het magnum opus van Edgar Reitz – over het fictieve dorpje Schabbach. In vier blokken van vier uur volgen we Maria, die we zien opgroeien van een 17-jarige meisje tot oude vrouw. Beeldschone digitale restauratie, die vier jaar in beslag nam.

Heimat 1 poster

Heimat, hoofdstuk 1: Fernweh – Reisdrang (1919-1928)

De titel Fernweh is veelzeggend. Iedereen kent heimwee, maar in het fictieve dorpje Schabbach in de Hunsrück, een heuvelrug in het Rijnland ter hoogte van Luxemburg, lijdt de jonge Paul Simon, die in 1919 uit de oorlog terugkwam, aan Fernweh: het verlangen om weg te gaan.

In hoofdstuk 1 keert Paul terug uit gevangenschap in Frankrijk. Het hele dorp verwelkomt hem. Hij heeft tijdens de oorlog een passie opgevat voor radio”s. In het dorp wordt een oorlogsmonument onthuld. De knappe Appolonia, meid van de herbergier, wordt omwille van haar zwart haar voor zigeunerin versleten en gaat weg uit het dorp.

Paul laat zijn oog vallen op Maria en zij trouwen. In ruil voor benzine mag Paul met een tweedekker meevliegen en ziet hij Schabbach voor het eerst vanuit de lucht. Hun eerste zoon heet Anton en een jaar later wordt Ernst geboren. Pauls zuster Pauline trouwt met horlogemaker Robert. Eduard, Pauls broer, gaat op zoek naar goud in Goldbach. In het bos nabij het dorp wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. En Paul is spoorloos verdwenen. Op een goede dag loopt hij de kerk voorbij en het pad af dat Schabbach met de buitenwereld verbindt. Hij laat zijn vrouw Maria met twee kinderen achter.

Heimat, hoofdstuk 2: Die Mitte der Welt – Het middelpunt van de wereld (1929-1933)

In hoofdstuk 2 blijkt Paul naar Amerika vertrokken te zijn. Zijn broer Eduard laat in Berlijn zijn longziekte verzorgen. Tijdens een avondwandeling laat hij zich in een bordeel binnen lokken. Daar maakt hij kennis met Lucie, die denkt dat de Hunsrück zijn landgoed is. Zij trouwen en hij neemt haar mee naar Schabbach, waar zij op gemengde gevoelens onthaald wordt. Als duidelijk wordt dat Eduard niet zo rijk is als zij dacht, zet zij hem onder druk om lid van de Partij te worden. De rijke boer Wiegand schrijft zijn zoon in bij de SS.

“...mooi...verbluffend. Scherper, dieper, warmer, schoner en met de kleuren zoals Reitz ze...heeft bedoeld. (***** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Edgar Reitz

Productiejaar

1984

Productieland(en)

DE

Originele titel

Heimat - Die Mitte der Welt

Lengte

93 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Phoca thumb l h1f1 akt2 2k master 00148674
Phoca thumb l h1f1 akt4 2k master 00190136
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op