Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Het gangstermeisje

Frans Weisz / NL, 1966 / 109 min.

Het moest zijn eigen Citizen Kane worden: Het gangstermeisje van Frans Weisz. Weisz wilde in zijn jeugdige overmoed een film de wereld in katapulteren ‘die alle andere films overbodig moest maken’. Het gangstermeisje werd een cultfilm, vol energie, met een koortsachtige verwachting voor de toekomst. Extra voorstelling vanwege grote belangstelling.

poster Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)

Illusie is een gangstermeisje, heet de succesvolle laatste roman van Wessel in dit frisse debuut van Weisz. Hij zit in een crisis en vlucht naar de Franse Rivièra om voor een bevriend regisseur een filmadaptatie van zijn boek te schrijven, op uitnodiging van de Romeinse studio's. Zo wàs het ook ongeveer: Remco Campert werd door Weisz en producent Vrijman benaderd, of hij Het gangstermeisje, een boek waaraan hij net begonnen was en dat over de Zuid-Franse ervaringen van de schrijver en Weisz ging, ook tot een scenario wilde bewerken.

Dit Droste-effect van fictie en werkelijkheid was goed voor een cultfilm zonder weerga. Op de Filmacademie is Het gangstermeisje nog steeds een van de meest uitgeleende films onder de studenten. De vorig jaar overleden Kitty Courbois speelt het intrigerende gangstermeisje.

Vertoning op 35mm (collectie Eye Filmmuseum)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

1966

Productieland(en)

NL

Originele titel

Het gangstermeisje

Lengte

109 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Frans Weisz

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk, naar de sprankelende roman van Remco Campert, ruimt Eye de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar. Bij veel voorstellingen is Frans Weisz samen met acteurs en crew aanwezig.

Lees meer
campagnebeeld Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk (still Het gangstermeisje)
still Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)
still Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op