Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nojoom1

I Am Nojoom, Age 10 and Divorced

Khadija al-Salami / YE, 2014

Waargebeurd verhaal over een tienjarig meisje dat werd gedwongen om met een ​​30-jarige man te trouwen. Ze probeert zich te bevrijden uit dit gewelddadige huwelijk voor de rechtbank van Jemen. Khadija al-Salami is Jemens eerste vrouwelijke filmmaker. Op vrijdag 5 juni is ze - tijdens de feestelijke opening - aanwezig bij de vertoning van haar film.

Poster film

De openingsfilm van het programma Where Do We Go Now? - Arabische vrouwen achter de camera is een bewerking van de internationale bestseller over de 10-jarige Nujood die in 2009 wereldwijd de krantenkoppen haalde na haar rechtszaak tegen haar gearrangeerde huwelijk. Ze groeide vervolgens uit tot de centrale figuur in de beweging tegen kindbruiden in Jemen. Volgens gegevens van de Verenigde Naties en de regering van Jemen wordt ongeveer 50% van de meisjes in het land uitgehuwelijkt voordat ze 18 zijn, en 15% is getrouwd voor hun 15e.

De meisjes worden bij hun familie weggehaald met de belofte van een kleine bruidsschat en het argument dat ze “één mond minder te voeden hebben”. Maar Nojooms man laat haar werken onder zware omstandigheden en verkracht haar elke nacht. Een legitieme en aanvaardbare daad voor iedereen, behalve voor Nojoom.

I Am Nojoom… is het speelfilmdebuut van Khadija Al-Salami, die eerder 25 documentaires maakte over de benarde positie van vrouwen in Jemen. Al-Salami kreeg op haar 16e een beurs naar de Verenigde Staten, waar ze filmmaken studeerde. Haar eerste film ging al over vrouwen in Jemen. Ze maakte vervolgens meer dan 20 documentaires voor Franse en Jemenitische tv-stations. Samen met haar man schreef ze het boek De tranen van Sheba, waarin ze verslag doet van haar ervaringen over opgroeien in Jemen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Khadija al-Salami

Productiejaar

2014

Productieland(en)

YE

Originele titel

Ana Nojoom bent alasherah wamotalagah

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Where Do We Go Now?

‘Krachtig, aangrijpend, vitaal en provocatief’ noemt gastcurator Ludmila Cvikova – van 2011 tot 2014 hoofd programmering van het Doha Film Institute in Qatar – de door haar geselecteerde films, die vaak met internationale prijzen zijn onderscheiden.

Lees meer
campagnebeeld Where Do We Go Now?
Nojoom2
Nojoom3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op