Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Why (Monica Maurer, 1982)

I Laugh Because I Know They Can't Kill Me

Songs and Scenes from Palestine: I Laugh Because I Know They Can't Kill Me

Mohanad Yaqubi, programmeur van het Palestijns Film Instituut, breekt in zijn lezing met de stereotypering van het Palestijnse volk. Hij onthult zo een systematische blindheid voor het bestaan van de Palestijnse gemeenschappen en hun cultuur.

poster Songs and Scenes from Palestine: I Laugh Because I Know They Can't Kill Me

Mohanad Yaqubi toont met behulp van archiefmateriaal aan dat het vooral makers uit andere culturen waren die bepaalden wat er over Palestijnen gefilmd werd en wat buiten beeld bleef. Daardoor werden de Palestijnen niet werkelijk gezien. Onzichtbare mensen kunnen zomaar ontmenselijkt worden en verdwijnen.

De beeldvorming rondom Palestina is ontstaan rond het heilige landschap van de Schriften, vermengd met mystiek en fantasie. Yaqubi maakt je bewust van de beelden die in ons hoofd zijn ingeprent. Verschenen Palestijnen in het verleden maar al te vaak als inwisselbare zwijgende figuranten op beeld, met zijn fragmenten neemt Yaqubi de zeggenschap terug over hun gedeelde verleden en het beeld dat van ze is geschetst.

In zijn lezing onderzoekt hij de geschiedenis van de beeldproductie rond Palestina, om de Palestijnse cinema beter te begrijpen in de context van hun strijd tegen verdwijning. Tegelijkertijd komt hij op voor Palestijnse filmmakers die weerstand hebben geboden door te experimenteren met vormen, structuren en esthetiek. Met hun films doorbreken ze al zo'n 70 jaar talloze barrières, stukje bij beetje, als een manier van strijd – een filmische strijd.

Over Mohanad Yaqubi

Yaqubi, geboren in Koeweit in 1981, heeft een Palestijnse vader en een Syrische moeder en groeide op met de verhalen over de verwoesting van Al-Majdal, de geboortestad van zijn grootouders, die daar na de oprichting van de staat Israël in 1948 etnisch gezuiverd waren en in een UNRWA-vluchtelingenkamp in Gaza woonden. Yaqubi is filmmaker, producent en een van de oprichters van arthouse-productiebedrijf Idioms Film, sinds 2004 gevestigd in Ramallah. Ook is hij lid van Subversive Film, een collectief van curatoren dat militante cinema uit Palestina en daarbuiten wil onderzoeken en distribueren. Sinds 2017 is hij onderzoeker aan de KASK Hogeschool voor de Kunsten, Gent.

De titel van de lezing is afkomstig van Martin Carter, Poems of resistance, University of Guiana, 1964

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still We are the Palestinian People (Newsreel, 1972)
still Why (Monica Maurer, 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op