Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Vlcsnap 2018 10 02 09h34m09s289

IDFA - Bye Bye Africa + Doc Talk

Een land waarover geen films worden gemaakt, wordt onzichtbaar. Dat is de overtuiging van regisseur Mahamat Saleh Haroun en het personage dat hij speelt in deze mengvorm van fictie en non-fictie. Haroun speelt een regisseur die – net als hijzelf – na vijftien jaar in Frankrijk te hebben gewoond, terugkeert in Tsjaad, zijn door de burgeroorlog getekende geboorteland. Daar blijken de bioscopen vervangen door videohuizen die vooral internationale films vertonen.

Idfaposter

In interviews, geschoten in zwart-wit, vertellen betrokkenen over de benarde positie van de Afrikaanse cinema. Ook de dramatische verhaallijn, in kleur, brengt veel aan het licht over de positie van film in de samenleving en over de samenleving zelf. Dat het onderscheid tussen film en werkelijkheid niet door iedereen in Tsjaad begrepen wordt, bijvoorbeeld – de regisseur ontdekt dat een actrice in zijn film over aids door haar familie is verstoten omdat ze dachten dat ze echt geïnfecteerd was. Filmmakers hebben een grote verantwoordelijkheid, realiseert hij zich. Bye Bye Africa is de eerste lange film die volledig in Tsjaad werd gemaakt.

doc talk

In het kader van het focusprogramma Me, praat filmjournalist Nicolas Rapold (Film Comment) met Mahamat Saleh Haroun na de vertoning van Bye Bye Africa. In deze hybride film keert de regisseur, gespeeld door zichzelf, na jaren terug naar Tsjaad vanwege het overlijden van zijn moeder. Daar wordt hij geconfronteerd met een samenleving waarin de nationale filmcultuur steeds verder gemarginaliseerd is en de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid steeds verder lijkt te vervagen.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op