Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Womanandtheglacier2

IDFA - Cucli & Woman and the glacier

.

Idfa poster a4 licht

CucliXavier Marrades (SP, 2016) 15'

Sfeervolle korte film over een eenzame vrachtwagenchauffeur die op een dag een nieuwe levenspartner vindt in de gedaante van een witte duif.

Sfeervol gefotografeerde film over vrachtwagenchauffeur Ramon, die na de dood van zijn echtgenote een tamelijk eenzaam bestaan leidde, samen met zijn bejaarde ouders. Totdat hij in de kelder van zijn huis een gewonde jonge witte duif aantrof. De camera observeert hem in zijn dagelijkse bezigheden in en rond zijn huis, terwijl hij vertelt hoe hij voor het dier zorgde en hoe de twee langzamerhand aan elkaar gewend en gehecht zijn geraakt. Ineens ziet het leven er anders uit voor Ramon. Zittend op zijn schouder vergezelt de duif hem op de lange ritten in de vrachtwagen, en ook al is het dier inmiddels weer gezond en kan ze weer vliegen, ze zijn en blijven onafscheidelijk. Ramon is een nuchtere man, maar het lijkt wel of de duif met een speciale reden bij hem is gestrand: als een liefdevolle boodschap van gene zijde.

+

Woman and the GlacierAudrius Stonys (LT/EE, 2016) 56'

Filmische ode aan de zelfverkozen eenzaamheid. Een Litouwse vrouw doet al dertig jaar klimaatonderzoek op de Tuiuksu-gletsjer in Kazachstan.

Al dertig jaar verblijft de Litouwse wetenschapper Aušra Revutaite in de Tian Shan, een bergketen in Centraal-Azië in het grensgebied van Kazachstan, Kirgizië en de Chinese autonome regio Sinkiang. Op zo”n 3500 meter hoogte doet ze, slechts vergezeld door een trouwe hond en een grijze kat, klimaatonderzoek op de Tuiuksu-gletsjer bij een oud researchstation dat nog stamt uit de Sovjetperiode. Ze houdt van de eenzaamheid en de stilte die haar secure werk haar biedt.

Weidse beelden van haar leefomgeving en dagelijks werk worden afgewisseld door antieke opnames van mensen die haar ongeveer een eeuw geleden voorgingen. Er lijkt niet eens zo gek veel veranderd te zijn. De camera maakt opnames van druppelend, smeltend ijs in indrukwekkende grotten, van stroompjes water langs onherbergzame bergpassen en van de beesten die, bijna geluidloos, met elkaar spelen. In de zelfverkozen eenzaamheid van Revutaite zijn ook zij op elkaar aangewezen. De registratie van de gedragen stilte op de berg wordt spaarzaam afgewisseld door de muziek van een man die ver, ver beneden zijn traditionele instrument bespeelt.

(idfa)

Details

Cucli 2
Screen
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op