Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Hungary 2018 1

IDFA - Hungary 2018 + Doc Talk

Achtentwintig jaar na de val van het communisme staat Hongarije aan de vooravond van de presidentsverkiezingen op een politiek kruispunt. Blijft Viktor Orbán met zijn Fidesz-partij aan de macht en gaat het land weer vier jaar van rechts-nationalistisch populisme tegemoet? Of komt voormalig minister-president Ferenc Gyurcsány met zijn linkse, pro-Europa-partij aan de macht? Filmmaker Eszter Hajdú volgde beide campagnes, maar kreeg bovendien toegang tot het persoonlijke leven van Gyurcsány. Unieke beelden tonen de soms ontroerende uitputtingsslag die de verkiezingskandidaat en zijn vrouw leveren om Hongarije naar links te bewegen.

Idfaposter

De uitslag van de verkiezingswedloop werd op 4 april 2018 bekend, maar dat maakt het thema – wat drijft de rechtse kiezer – er niet minder urgent en fascinerend op. Meer nog dan een met lef en zorg gemaakt verslag van een politieke strijd, is dit een film voor iedereen die meer wil begrijpen van het opkomend nationalisme, zowel binnen als buiten Europa. Dat filmmaker Hajdú met dit geëngageerde portret tegen vele zere schenen schopte, blijkt wel uit het feit dat sommige medewerkers niet op de aftiteling genoemd wilden worden.

doc talk

Filmmaker Eszter Hajdu volgt de Hongaarse ex-premier Ferenc Gyurcsány in 2017 en 2018 in zijn verkiezingsstrijd tegen de rechtse Viktor Orbán. Een politiek geëngageerde film die een kijkje geeft achter de schermen van de democratie en pijnlijk duidelijk maakt hoe woede en angst nationalisme in de hand werken. Wat is eigenlijk het antwoord van links op deze beweging naar rechts? Casper Thomas, redacteur van De Groene Amsterdammer, praat erover na met zowel Gyurcsány als Hajdu.

Details

Hungary 2018 2
Hungary 2018 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op