Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The border fence1

IDFA - The Border Fence

Nikolaus Geyrhalter / AT, 2018 / 112 min.

Met een scherp oog verkent Nikolaus Geyrhalter (Homo sapiens, Our Daily Bread) de paar vierkante kilometer rond de Brennerpas. Deze grens tussen Oostenrijk en Italië werd in 2016 plots het toneel van het veranderende EU-beleid rond de vluchtelingencrisis. Nadat de Balkanroute was afgesloten, vreesde Oostenrijk dat de vluchtelingen massaal de Brennerpas zouden doorkruisen. In de lente van 2016 nam Oostenrijk dan ook 'bouwmaatregelen', een eufemisme voor het plaatsen van hekken.

Idfaposter

Geyrhalter voerde genuanceerde gesprekken met politieagenten, wandelaars, boeren, tolheffers en café-eigenaars uit de buurt, vastgelegd in extreem precieze shots. Hier in dit kleine grensgebied klinken alle soorten stemmen, vaak opvallend genuanceerd, van verborgen xenofobie tot kritiek op de populistische regering. Geyrhalter respecteert elke mening en veroordeelt niemand.

De camera legt een statisch en bijna immobiel Tirol vast met behulp van groothoeklenzen en lang aangehouden shots – ook in het evenwichtig gecomponeerde beeld wil de filmmaker bewust geen polarisering oproepen. Zo maakte Geyrhalter niet alleen een portret van de Tirolers en hun diepgewortelde tradities, maar vertelt hij ook een groter, urgent verhaal over de staat van Europa.

Details

Regisseur

Nikolaus Geyrhalter

Productiejaar

2018

Productieland(en)

AT

Originele titel

IDFA - Die bauliche Maßnahme

Lengte

112 min.

Taal

German, Italian

Drager

DCP

The border fence2
The border fence3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op