Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tobeamiss 1

IDFA - To Be a Miss

Jonge Venezolaanse vrouwen hopen via missverkiezingen te ontsnappen uit de armoede. Voor alle overige betrokkenen is het gewoon big business.

Idfa poster a4 licht

Met een missverkiezing deed het Venezolaanse volk zijn eerste ervaring op met democratie. In het land dat in de jaren vijftig dictatoriaal geregeerd werd, was het een noviteit dat een schoonheidskoningin uit de arbeidersklasse een rivale uit de elite versloeg. Inmiddels zijn missverkiezingen in het Latijns-Amerikaanse land big business geworden. In deze film zien we coaches, agentschappen, cosmetisch chirurgen en zelfs een producent van de felbegeerde kroontjes voorbij komen. Maar vooral zien we de jonge vrouwen die via een missverkiezing proberen te ontsnappen aan hun armoedige realiteit.

In een klein kamertje dat gedeeld wordt door twee zussen en een neefje hangt een Barbiepop als trofee aan de muur. Dat is het doel van de zussen: het Barbie-uiterlijk. Twee keer per dag naar de sportschool, veel te weinig eten en talloze missverkiezingen aflopen. Hun hoop hierin iets te bereiken wordt aangemoedigd door het succes van Venezolaanse vrouwen in internationale schoonheidswedstrijden. Toch klinken op de universiteit ook tegengeluiden. Niet vreemd, als je ziet dat een van de voorrondes wordt gehouden in een cosmetisch chirurgische praktijk.

(idfa)

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op