Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
We2

IDFA - We Are X

De grillige geschiedenis van de in Japan immens populaire hardrockband X Japan, wegbereiders van een subcultuur van androgyne musici met kleurrijke kapsels.

Idfa poster a4 licht

Hardrock is in Japan altijd een populair genre geweest. Deep Purple nam er bijvoorbeeld het klassieke live-album Made in Japan (1972) op, de Scorpions Tokyo Tapes (1978). Ook Japanse heavymetalbands werden zeer succesvol, zoals het in de jaren zeventig en tachtig opgerichte Bow Wow, Loudness en X Japan.

Omlijst met prachtig archiefmateriaal en openhartige interviews met de huidige bandleden doet We Are X de grillige geschiedenis uit de doeken van de hardrockers die begonnen als X en zich later herdoopten tot X Japan. De band is buitengewoon populair in Japan en is de wegbereider van visual kei, een subcultuur van flamboyant geklede, androgyne musici met veel make-up en kleurrijke kapsels. Ze hebben een theatrale podiumact en spelen melodieuze metalmuziek, afgewisseld met power ballads die luidkeels worden meegezongen. Interne ruzies, de dood van een bandlid en de aanhoudende depressie van drummer en medeoprichter Yoshiki luidden in 1997 het einde van de band in. In 2007 volgt een wederopstanding; de documentaire eindigt met het glorieuze optreden van X Japan in Madison Square Garden in oktober 2014.

(idfa)

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op