Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Wednesday1971961

IDFA - Wednesday 19.07.1961 + Doc Talk

Aan de basis van deze film ligt de notie dat het leven een soort loterij is. Een jaar lang zocht Victor Kossakovsky naar inwoners van St. Petersburg die op woensdag 19 juli 1961, zijn eigen geboortedag, in het toenmalige Leningrad werden geboren. Het blijkt dat op die dag 51 vrouwen en 50 mannen ter wereld kwamen, van wie er in de loop van de tijd een paar zijn gestorven. Anderen verhuisden naar een nieuwe woonplaats, of emigreerden. Maar in 1995 slaagde Kossakovsky erin om ruim zeventig overgebleven inwoners van zijn stad te filmen, op straat, tijdens hun werk, in de auto of in krappe appartementen.

Idfaposter

Hij ontmoet artsen en patiënten, artiesten en zakenlui, bouwvakkers en daklozen. Sommigen van hen filmt hij in het voorbijgaan, bij anderen blijft hij wat langer hangen. Een ex-verslaafd stel dat op het punt staat zelf een nieuwe burger op de wereld te zetten, vormt een dunne rode draad. Op zijn eigen onorthodoxe wijze geeft Kossakovsky een prachtig profiel van deze toevallige verzameling dertigers in St. Petersburg in het eerste decennium na de val van het communisme.

doc talk

In het kader van het focusprogramma Me, praat filmjournalist Nicolas Rapold (Film Comment) met Victor Kossakovsky na de vertoning van Wednesday 19.07.1961. Voor deze klassieker uit 1995 interviewde Kossakovsky ruim zeventig inwoners van de stad St. Petersburg. Hoewel de levens van deze mensen allemaal een volstrekt ander verloop hebben, delen ze een even willekeurig als wezenlijk gegeven met elkaar én met de regisseur: ze zijn allen geboren op woensdag 19 juli 1961 in het toenmalige Leningrad.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op