Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
If malcolm mcdowell

If....

Malcolm McDowell speelt in If... een van de meest iconische rebellen uit de filmgeschiedenis: als Mick Travis ontketent hij een revolutie op een Britse kostschool. De woeste sixties-klassieker, waarin regisseur Lindsay Anderson de aanval opende op de Britse klassenmaatschappij, won de Gouden Palm in Cannes.

If

Lindsay Anderson had een gedurfde anarchistische visie op de Britse samenleving en projecteerde die op een Engelse kostschool eind jaren zestig. Malcolm McDowell maakt grote indruk in zijn debuutrol. Als de arrogante Mick Travis voert hij de revolutie aan tegen zijn burgerlijke schoolleiding. De scholieren komen in gewapende opstand tegen hun ouders en de schooldirectie. Tijdens de sadistische spelletjes tussen de studenten en autoriteiten ontpopt Travis zich als een gewelddadige redder.

Niet alleen Travis is boos, ook regisseur Lindsay Anderson gaat woest tekeer in de vorm en stijl van zijn film: zwart-wit en kleur, fantasie en realiteit zijn vermengd tot een explosieve mix.

zagen aan de poten

Anderson lanceerde in de jaren vijftig onder de naam Free Cinema een documentaire beweging die pleitte voor persoonlijke, sociaal betrokken films. Hij liet daarmee de achterkant van het blinde wederopbouwoptimisme zien. Met If... toont hij dat zijn sociale betrokkenheid niet ophield in de swinging sixties, de tijd waarin flink aan de poten van de autoriteiten werden gezaagd.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

1968

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s.

Lees meer
campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution
If 6
If2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op