Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Climates1

Iklimler

Nuri Bilge Ceylan / FR, TR, 2006

Een universiteitsprofessor van middelbare leeftijd en zijn jongere vrouw beleven de langzame ontbinding van hun relatie tegen de achtergrond van wisselende seizoenen. Gesproken wordt er weinig, des veelzeggender zijn de beelden. Vierde speelfilm van Nuri Bilge Ceylan, wiens nieuwste film Winter Sleep nu te zien is in EYE.

Climatesposter

Regisseur Nuri Bilge Ceylan speelt zelf de nurkse professor die zich bij voorkeur uit in enkelvoudige syllaben. Ebru Ceylan - Ceylans vrouw - vertolkt de flink wat jongere, naar begrip en aandacht hunkerende, ongelukkige vriendin. Terwijl de zomer overgaat in de herfst en de herfst in de winter blijkt de relatie tussen de twee steeds wankeler…

“Gewone verhalen over gewone mensen”, zo omschrijft de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan (1959) zijn films. Ook Iklimler lijkt zo een eenvoudig verhaal over een onderwerp waar iedereen over mee kan praten: de liefde.

Minder simpel is de manier waarop Ceylan de langzaam op de klippen lopende verhouding tussen professor en zijn in de TV-wereld werkende vriendin schetst. De aandacht voor gebaren, stemmen, geluiden – blaffende honden zijn favoriet - , gezichtsuitdrukkingen, het Turkse landschap en het weer maakt lang uitgesponnen dialogen overbodig: Ceylan laat camera en geluidsspoor het werk doen.

Iklimler kreeg de Fipresci-prijs van de Internationale filmkritiek in Cannes en een Gouden Palm-nominatie.

Details

Regisseur

Nuri Bilge Ceylan

Productiejaar

2006

Productieland(en)

FR, TR

Originele titel

Iklimler

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Climates2
Climates4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op