Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Friday the 13th 3

Imagine - Friday the 13th

Sean S. Cunningham / US, 1980 / 95 min.

Oerversie van alle summercamp-slashers lardeert zijn simpele plot met creatieve special make-up effects van meestergrimeur Tom Savini.

Poster friday13th

Een groepje jongeren gaat in een afgelegen zomerkamp aan de slag om de locatie op orde te brengen voor bezoekers. Terwijl 's avonds een hevig onweer losbarst, vallen ze een voor een ten prooi aan een mysterieuze moordenaar. Oerversie van alle summercamp-slashers lardeert zijn simpele plot met creatieve special make-up effects van de hand van meestergrimeur Tom Savini.

Wat is er eigenlijk níét iconisch aan de film die tienerhorror veertig jaar geleden met een knallende bijlslag op de kaart zette? De special make-up effects van Tom Savini. Het onheilspellend klinkende 'ch ch ch ah ah ah' wanneer de moordenaar zijn slachtoffers besluipt. De plaatselijke zonderling die de jongeren vertelt 'You're all doomed.' Het is te veel om op te noemen. John Carpenters Halloween (1978) gaf de voorzet die Friday the 13th keihard in het doel knalde. Waarna een eindeloze reeks rip-offs volgde en in elf sequels de mythologie rond Jason Voorhees verder werd uitgebouwd - tot in space. Maar de echte fans weten: 'the first cut is the deepest.'

Details

Regisseur

Sean S. Cunningham

Productiejaar

1980

Productieland(en)

US

Lengte

95 min.

Taal

Engels

Friday the 13th 1
Friday the 13th 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op