Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Pbokmakschuurman1

Interview

Theo van Gogh / NL, 2003 / 88 min.

‘Oorlogsverslaggever ondervraagt soapster. Een slagveld op de vierkante meter’, aldus Theo van Gogh over zijn film Interview. Dat hij een echte acteursregisseur was, werd nog eens bevestigd in dit vonkende duel tussen Katja Schuurman en Pierre Bokma. De pers was enthousiast.

Interviewposter

Cabaretier Hans Teeuwen had een idee, journalist Theodor Holman schreef in tien dagen een scenario, er werd een maand gerepeteerd en vijf nachten met een digitale videocamera gefilmd in het huis van Schuurman zelf. “Een knap staaltje kamikazecinema”, schreef de Filmkrant.

Katja speelt het cliché van Katja, de ietwat wanhopige soapster die geconfronteerd wordt met een arrogante interviewer. Over die botsing gaat Interview, die tussen hoge en lage cultuur, tussen “god van het intellectuele theater' Bokma en 'soapkoningin' Schuurman, tussen man en vrouw.

“Ik probeer de wereld terug te brengen tot een klein universum van man en vrouw”, zei Van Gogh. “Dat is al ingewikkeld genoeg.” Filmisch was hij alleen geïnteresseerd in de acteurs en het verhaal. Met weinig middelen, en veel close-ups, wist hij een geladen sfeer te creëren.

In 2007 kwam Steve Buscemi met een remake van Interview, waarin hij ook Van Goghs driecamerasysteem – hij gebruikte drie digitale camera”s tegelijk en maakte extreem lange takes – overnam.

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

2003

Productieland(en)

NL

Originele titel

Interview

Lengte

88 min.

Drager

35mm

Pbokmakschuurman
Interviewkatjarr27
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op