Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Masaaki Yuasa / JP, CN, 2022 / 98 min.

Animatiegrootmeester Masaaki Yuasa laat de wereld van het Noh-theater anachronistisch botsen op de rockcultuur in zijn vertelling over een blinde biwaspeler en een mismaakte danser. De twee outcasts breken met de strenge tradities van het 14e-eeuws Japan en betoveren hun publiek.

poster Inu-oh (Masaaki Yuasa, JP/CN 2022)

"Een langverwacht animatiepareltje", berichtte het Brussels Independent Film Festival over Inu-oh. In zijn nieuwe speelfilm weet animatieveteraan Masaaki Yuasa (Mind Game, Ride Your Wave) werkelijkheid en fantasie gedurfd te vermengen, met een overdonderende rockopera in veertiende-eeuwse setting tot resultaat.

Tomona is een blinde biwaspeler en priester, Inu-Oh een ernstig mismaakte jongeling en telg uit een geslacht van gerespecteerde Noh-acteurs. De twee ontmoeten elkaar tegen de achtergrond van een artistieke strijd in het Japan van de middeleeuwen: de gilden strijden voor artistieke vernieuwing, de behoudende culturele elite wil koste wat het kost vasthouden aan de traditie.

Inu-oh en Tomona vinden elkaar als outcasts, verwikkeld in vurige discussies over kunst en muziek. Als Inu-Oh ondanks zijn fysieke beperkingen spontaan begint te dansen op de duivelse klanken van Tomona’s biwa, een Japanse luit, weet hij het publiek te betoveren. De twee zonderlingen groeien uit tot volwaardige performers met een up to date elektrisch versterkte rock-act.

Popcultuur

Met Inu-Oh geeft regisseur Masaaki Yuasa (1965) een komisch en gelaagd commentaar op de Japanse cultuur, die zowel grote eerbied kent voor de traditie als invloeden van de westerse popcultuur gretig opzuigt en kopieert. Voor zijn vertelling put Masaaki rijkelijk uit het genre van de wraaksaga, het historisch epos en de concertfilm.

“Typisch tegendraads en ver weg van de brave poëzie van heel wat manga, boetseert hij zijn film net zoals zijn hoofdpersonage: rebels, maf en klaar om alle burgerlijke matigheid met één donderende gitaarriff de prullenbak in te katapulteren.” (Brussels Independent Film Festival)

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Masaaki Yuasa

Productiejaar

2022

Productieland(en)

JP, CN

Originele titel

Inu-oh

Lengte

98 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Inu-oh (Masaaki Yuasa, JP/CN 2022)
still Inu-oh (Masaaki Yuasa, JP/CN 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op