Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Im 5 hr

Irrational Man

Woody Allen / US, 2015 / 96 min.

De nieuwe Woody Allen, waarin filosofieprofessor Abe Lucas (Joaquin Phoenix) zich in een existentiële crisis bevindt maar een nieuw doel in zijn leven ontdekt wanneer hij een relatie begint met een van zijn studenten. Van een man in een grot verandert hij in een energieke optimist.

Irrationalman nl poster hr

Op een universiteitscampus van een kleine stad arriveert filosofieprofessor Abe Lucas (Joaquin Phoenix), waar de verwachtingen rondom zijn persoon en radicale lesmethodes hooggespannen zijn. Maar al snel doet het gerucht de ronde dat hij zich in een existentiële crisis bevindt en niet kan schrijven of vrijen. Zijn alcoholprobleem wordt ook voor de buitenwereld steeds zichtbaarder. “Je lijdt aan wanhoop”, zegt een van zijn studenten (Emma Stone) tegen hem in een restaurant. Hij ontdekt een nieuw doel in zijn leven wanneer hij een relatie met deze mooie, begripvolle studente begint. Van de sombere man in een grot verandert hij in een energieke optimist. Met verwijzingen naar Dostojevski, Heidegger, Kant, Sartre en Simone de Beauvoir werpt Woody Allen de vraag op of schrijvers en denkers de wereld kunnen veranderen, en de enorme kloof tussen theorie en praktijk.

Woody Allen werkte eerder samen met Emma Stone in zijn romantische komedie Magic in the Moonlight (2014). Deze keer castte hij ook Jamie Blackley en Parker Posey. EYE wijdde afgelopen zomer ook een retrospectief aan de films van Woody Allen.

“...originele draai...Ook fijn: Joaquin Phoenix, Emma Stone en Parker Posey zijn uitstekend op dreef...overtuigend uitgewerkt...Een aanrader... (**** Het Parool)

“…dosering nog altijd feilloos…kenmerkend bevlogen Joaquin Phoenix…behaaglijk…genot om te aanschouwen…smakelijke feelgoodmisdaad… (De Volkskrant)

“...vermakelijk...precies de juiste, halfserieuze toon om deze kluchtige thriller succesvol naar de finale te leiden. (NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Woody Allen

Productiejaar

2015

Productieland(en)

US

Originele titel

Irrational Man

Lengte

96 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Im 8 hr
Im 17 hr
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op