Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Im 5 hr 0

Irrational Man

Woody Allen / US, 2015 / 96 min.

EYE en Paradiso Filmed Entertainment zijn zeer verheugd dat Irrational Man zijn Nederlandse première beleeft als openingsfilm van het filmretrospectief ‘De komedies van Woody Allen’. Dit betekent dat de film in Nederland meer dan een week eerder te zien is dan in de Verenigde Staten, waar de film pas op 17 juli in de bioscopen gaat draaien. Vanaf 20 augustus is de film dagelijks te zien in EYE.

poster EXPOSED Woody Allen

De openingsavond van het Woody Allen-programma zal een gedenkwaardige worden, met na de film deejays, live muziek en performances “in de geest van Woody Allen”, dit alles georganiseerd door EYE EXPOSED.

De nieuwe Woody Allen, waarin filosofieprofessor Abe Lucas (Joaquin Phoenix) zich in een existentiële crisis bevindt maar een nieuw doel in zijn leven ontdekt wanneer hij een relatie begint met een van zijn studenten. Van een man in een grot verandert hij in een energieke optimist.

Op een universiteitscampus van een kleine stad arriveert filosofieprofessor Abe Lucas (Joaquin Phoenix), waar de verwachtingen rondom zijn persoon en radicale lesmethodes hooggespannen zijn. Maar al snel doet het gerucht de ronde dat hij zich in een existentiële crisis bevindt en niet kan schrijven of vrijen. Zijn alcoholprobleem wordt ook voor de buitenwereld steeds zichtbaarder. “Je lijdt aan wanhoop”, zegt een van zijn studenten (Emma Stone) tegen hem in een restaurant. Hij ontdekt een nieuw doel in zijn leven wanneer hij een relatie met deze mooie, begripvolle studente begint. Van de sombere man in een grot verandert hij in een energieke optimist. Met verwijzingen naar Dostojevski, Heidegger, Kant, Sartre en Simone de Beauvoir werpt Woody Allen de vraag op of schrijvers en denkers de wereld kunnen veranderen, en de enorme kloof tussen theorie en praktijk.

Details

Regisseur

Woody Allen

Productiejaar

2015

Productieland(en)

US

Originele titel

Irrational Man

Lengte

96 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Im 8 hr 0
Im 12 hr 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op