Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Quo vadis (Enrico Guazzoni, IT 1913)

Italia - Fire and Ashes + boekpresentatie Ivo Blom

Bekijk trailer

Filmvertoning & boekpresentatie

Ivo Blom (VU) presenteert zijn nieuwe boek Quo vadis?, Cabiria and the 'Archeologists', over de Italiaanse stille film. Aansluitend is Italia, Fire and Ashes te zien, een lyrische documentaire over deze vergeten periode. Vooraf gaat Elif Rongen (Eye) in gesprek met Blom.

poster boekpresentatie Ivo Blom

Ivo Blom, docent Filmwetenschappen aan de Vrije Universiteit, presenteert zijn nieuwe boek 'Quo vadis?, Cabiria and the 'Archeologists': Early Cinema's Appropriation of Art and Archaelogy', een onderzoek naar de beeldtaal van de Italiaanse stille film. Aansluitend wordt Italia, Fire and Ashes vertoond. Met een inleidend gespek door Elif Rongen, curator stille film van Eye.

Italia, Fire and Ashes (Olivier Bohler, Céline Gailleurd, FR/IT, 2021, 93')

De Italiaanse stille cinema is een van de beroemdste ooit, maar wie kent de oorsprong ervan, de eerste decennia, van 1896 tot 1930? Op lyrische wijze, via fragmenten uit de Europese archieven, haalt deze foundfootage-documentaire de Italiaanse stille uit de vergetelheid. Hele generaties zijn beïnvloed door de regisseurs, acteurs en verhalen uit deze vroege periode van de film.

Uit die bloeiende filmindustrie ontstond het subgenre van de peplum (sword-and-sandal films) en verrezen de eerste sterren. Veel filmmakers vonden hun eigen stijl dankzij de schilderkunst, literatuur, theater en opera uit die tijd. Nu komt deze wereld van pracht en decadentie weer tot leven dankzij vele fragmenten en de voice-over van Isabella Rossellini. Voor de documentaire is gebruikgemaakt van meerdere door Eye gerestaureerde films.

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2023

Lengte

118 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Ondertiteling

Engels

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Quo vadis (Enrico Guazzoni, IT 1913)
still Quo vadis (Enrico Guazzoni, IT 1913)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op