Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jackie 94000152 st 12 s high

Jackie

Pablo Larrain / CL, 2016

Natalie Portman kruipt in de huid van First Lady Jackie Kennedy, die zich na de moord op haar man uiterlijk sterk moest houden om een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

Jackie 94000152 ps 2 s high

noodlottige dag

De Chileense meesterregisseur Pablo Larraín toont ons de gebeurtenissen rond de moord op JFK louter door de ogen van Jacqueline Kennedy (Natalie Portman). Larraín maakte zo een ontroerend portret van een rouwende vrouw – een weduwe en moeder die wordt overstelpt door de tragedie en een overmaat aan aandacht. De film is opgehangen aan het interview dat Jackie slechts een week na de moord had met LIFE Magazine.

Larraín richt zich op de rustige, intieme momenten: de gesprekken met Jackie's kinderen, haar zwager Robert Kennedy (Peter Sarsgaard), een van haar assistenten (Greta Gerwig), LIFE-journalist White (Billy Crudup) en een katholieke priester (John Hurt), afgewisseld met flashbacks naar de noodlottige dag in Dallas, Jackie's terugkeer naar de Witte Huis en het geregel voor de begrafenis. Pablo Larraín maakte naam met eigenzinnige films als Tony Manero, NO, El Club en Neruda.

“...Portman excelleert...Razendknappe biopic...schitterend... (***** NRC Handelsblad)

“...geweldig...Portman is van begin tot het einde volkomen geloofwaardig...gelaagd...relevant...schrander essay over beeld- en mythevorming, de werking van de media en onze verhouding tot die media. (***** Het Parool)

“...meesterlijk...een juweel...bijzondere filmervaring...voortreffelijk...puntgave camerawerk...Larrain toont op fabuleuze wijze hoe de werkelijkheid tot een verhaal wordt gemaakt... (***** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Pablo Larrain

Productiejaar

2016

Productieland(en)

CL

Originele titel

Jackie

0

Drager

DCP - encrypted

Jackie 94000152 st 1 s high
Jackie 94000152 st 7 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op