Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Jaws (Steven Spielberg, US 1975)

Jaws

Steven Spielberg / US, 1975 / 124 min.

Na Jaws bleven de stranden misschien niet leeg, maar het was er toch verdacht stiller dan vóór de film. Want wie durfde er zelfs maar een teen in het water te steken na het zien deze bloedstollende thriller over een witte haai die een pittoresk badplaatsje onveilig maakt?

poster Jaws (Steven Spielberg, US 1975)

Spielberg laat in zijn doorbraakfilm – zijn tweede pas – de beroemdste haai uit de filmgeschiedenis maar zelden zien. Tijdens de eerste aanval op een nachtelijke zwemster is zelfs helemaal niets van de haai te zien. De mechanische haai mocht dan het lokkertje zijn, het was het acteurstrio Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw dat de film hoofd, hart en ziel gaf. Met de verbroederingsscène tussen de nerdige wetenschapper Dreyfuss en rauwe zeebonk Shaw als hoogtepunt.

Auteur Benchley werd van de set verwijderd toen hij bezwaar maakte tegen de volgens hem absurde slotscène. Spielberg had natuurlijk gelijk: tegen de tijd dat de eindstrijd zich aandiende, was zijn publiek bereid álles te geloven. Of liever gezegd: drie Oscars en een totaalopbrengst van 470 miljoen dollar op een budget van 9 miljoen bewezen Benchley’s ongelijk.

Hollywood had er bovendien een nieuw fenomeen bij: de summer blockbuster. Jaws is zo de blauwdruk geweest voor vele generaties monsterfilms. Componist John Williams kreeg een Oscar voor zijn Hitchcock-achtige, treffend minimalistische score: net als de toeschouwer denkt de spanning los te kunnen laten, slaat de muziek toe.

Restauratie

Jaws is een aantal jaren geleden volledig gerestaureerd in samenspraak met Steven Spielberg en het postproductieteam van Amblin Entertainment. Gedurende verschillende maanden legden de technici van Universal Studios Digital Services zich toe op het nauwgezet herstellen van de kleurbalans, het verwijderen van vuil en krassen en het herstellen van aanwezige schade. Na de restauratie van het beeld werd ook de soundtrack van Jaws opgewaardeerd om de klank te optimaliseren.

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul languageScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1975

Productieland(en)

US

Originele titel

Jaws

Lengte

124 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

still Jaws (Steven Spielberg, US 1975)
still Jaws (Steven Spielberg, US 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op