Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Jazz on a Summer's Day (1958) (soundwave)

Jazz on a Summer's Day

Bert Stern / US, 1958 / 85 min.

Dé klassieker onder de jazzconcertfilms: een verslag van het vierdaagse jazzfestival in Newport, Rhode Island, in 1958. Met optredens van Louis Armstrong, Thelonious Monk, Mahalia Jackson en Chuck Berry schetst het ook een pakkend tijdsbeeld van de Amerikaanse fifties.

poster Jazz on a Summer's Day (Bert Stern, US 1958)

1958: Newport, Rhode Island is het zomerse decor voor het jaarlijkse jazzfestival in dit kleine stadje aan de oostkust van de Verenigde Staten. Regisseur en gelauwerd fotograaf Bert Stern bracht niet alleen op intieme wijze de artiesten en hun muziek in beeld, maar filmde met dezelfde passie de bezoekers, de omgeving en toevallige passanten.

De intentie van de producenten voor deze documentaire was om jazz in het Technicolor-licht te plaatsen. Dit was de tijd waarin haute-reclamedesign werd ingezet voor hoezen van jazzalbums; en bladen als GQ en Esquire de kledingkeuzes van Miles Davis vereerden. Jazz on a Summer's Day spat dan ook van het doek en triomfeert dankzij de geweldige muziek.

Vrolijke onderdompeling

Jazz on a Summer's Day is dan ook vooral een vrolijke onderdompeling in en rond het festival. Een van de meest gedenkwaardig optredens was van Anita O'Day met een sensuele 'Sweet Georgia Brown' en een heftige scat-versie van 'Tea for Two'. Ook te zien en te horen zijn Duke Ellington, Thelonious Monk, Dinah Washington, Chuck Berry, de Louis Armstrong All-Stars, Mahalia Jackson en het Chico Hamilton Quartet met Eric Dolphy.

Volledig gerestaureerd in 4K.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Bert Stern

Productiejaar

1958

Productieland(en)

US

Originele titel

Jazz on a Summer's Day

Lengte

85 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz
still Jazz on a Summer's Day (Bert Stern, US 1958) (Louis Armstrong)
still Jazz on a Summer's Day (Bert Stern, US 1958) (Mahalia Jackson)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op