Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Beppie (Johan van der Keuken, NL 1965)

Johan van der Keuken: opgroeien in de stad

Fragmenten uit Beppie van filmer en fotograaf Johan van der Keuken waren onlangs te zien in de talkshow Stadsleven van journalist Tracy Metz. Drie Van der Keuken-films uit de EYE-collectie zijn nu compleet te zien in Film NL, het maandelijkse programma over markante Nederlandse makers in EYE.

Johan met beppie

Architectuur- en designkenner Tracy Metz neemt het leven in de stad onder de loep in haar maandelijkse talkshow Stadsleven (in De Balie). EYE draagt aan het programma bij met drie korte Van der Keukenfilms uit de collectie, voorzien van toelichting door EYE-curatoren en -programmeurs.

Onder het thema “opgroeien in de stad” vertoont EYE onder andere Beppie, over het leven van een tienjarige ras-Amsterdamse, vergezeld van twee andere korte Van der Keuken-documentaires over het leven in Amsterdam in de jaren zestig en zeventig.

Het leesplankje

1973 10” zwart-wit 16mm

Documentaire over een lagere school in Amsterdam, waar de kinderen leren lezen met behulp van het leesplankje. Opmerkelijk: Van der Keuken monteerde door de opnamen beelden van de staatsgreep in Chili: politiek en leren blijken in Van der Keukens opvatting geen gescheiden zaken.

Vier muren

1965, 22” zwart-wit 16mm

Filmessay over de woningnood in Amsterdam. Van der Keuken: “Ik kan met de camera alleen het uitzicht van de woningnoodlijder laten zien, maar het gaat om zijn inzicht, hoe het leven binnenin hem vergaat als een hoop rotte sla.”

Beppie

1965 38” zwart-wit 16mm

TV-portret van de tienjarige Amsterdamse Beppie (Klaassen). Ze vertelt over haar familie (acht zussen) en haar avonturen. Van der Keuken volgt het meisje op haar tochten door de stad en op school. Ondertussen geeft Beppie haar visie op liefde, leven en dood. Beppie werd na uitzending door de VPRO een instantklassieker en geldt nog steeds als een van Van der Keukens meest geliefde films.De voorstelling wordt ingeleid door EYE-programmeur Leo van Hee. De gerestaureerde films zijn afkomstig uit de EYE-collectie.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op