Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Joker (Todd Phillips, US 2019)

Joker (70mm)

Todd Phillips / US, CA, 2019 / 122 min.

Hij was dé sensatie van vorig jaar: Joaquin Phoenix als de Joker in de gelijknamige film van Todd Phillips. Nooit eerder kregen we een in depth profiel te zien van Batmans aartsvijand: achter de psychopathische moordenaar blijkt een mens te schuilen. Een zwaar getroebleerd mens, dat wel. Voor de liefhebbers van celluloid draaide de film al in een aantal landen in een 70mm-blow up, en nu is hij voor het eerst ook op 70mm te zien in Eye. 

Poster joker eye filmmuseum

Gotham City: Arthur Fleck probeert als niet al te succesvolle clown en stand-up comedian het hoofd boven water te houden. Fleck heeft een psychische aandoening – hij lacht dwangmatig als er niets te lachen valt – en is mentaal labiel.

In het grimmige Gotham, waar de kloof tussen rijk en arm onoverbrugbaar is en de sociale spanningen de pan uitrijzen, lijkt Fleck (“Is it just me, or is it getting crazier out here?”) voorbestemd om als loser te eindigen.

van clown tot killer

Regisseur Todd Phillips focust in Joker op de psychische achtergrond van een pathologische moordenaar. Van clown tot killer: zijn het de omstandigheden die Joker tot zijn daden drijven of is hij van nature een in en in slecht mens? Joaquin Phoenix kreeg de Oscar voor Beste acteur, componist Hildur Guðnadóttir kreeg er een voor de score.

vertoning op 70mm

Goed nieuws voor celluloid-aficionados: Eye heeft toestemming gekregen Joker deze zomer een beperkt aantal malen op het 70mm-formaat te mogen vertonen; in de Benelux is het filmmuseum een van de weinige theaters die over goed functionerende 70mm-projectoren beschikt en ook regelmatig films op 70mm op het programma zet.

Het twee keer zo brede en ook hogere 70mm-beeldformaat zorgt voor meer detailtekening, helderder kleuren en meer scherptediepte. Het fotochemisch proces van celluloid zorgt voor een hogere resolutie in de kleuren en details, wat kijken naar 70mm-film nog altijd tot een bijzondere ervaring maakt, zeker in het digitale tijdperk.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Todd Phillips

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US, CA

Originele titel

Joker (70mm)

Lengte

122 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

70mm

still Joker (Todd Phillips, US 2019)
still Joker (Todd Phillips, US 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op